Hlavní obsah

Trinidad se nedočkal gólu ani postupu

KAISERSLAUTERN

Bez vstřelené branky se z prvního mistrovství světa v dějinách země vrátí fotbalisté Trinidadu a Tobaga. Poslední zápas na turnaji v úterý prohráli s Paraguayí 0:2, přestože před utkáním měli ještě teoretickou šanci na postup do osmifinále. Vítězům tři body dopomohly pouze k třetímu místu ve skupině. Jejich úspěšnou derniéru obstaral Cuevas a Sanchův vlastní gól.

Článek

Sny Trinidadu mohl vzít vítr soupeřova úvodního tlaku. Už v druhé minutě lízla přímý volný kop hlava Santa Cruze a Hislopův náhradník Jack s vypětím všech sil míč vytáhl do zámezí. Standardní situace byly v první půli vůbec oblíbenou disciplínou obou soků. Zmátořili se v nich také fotbalisté z Karibiku: brzy totiž zkopírovali paraguayskou momentku a Glennovu hlavičku tentokrát s obtížemi zlikvidoval Bobadilla. Pak se ještě do odraženého míče po rohovém kopu opřel s maximální razancí Whitley a Bobadilla měl velké štěstí, že míč prosvištěl těsně nad břevnem.

Z převahy Jihoameričanů se však Trinidad nevymanil na dlouho. Od třetí desetiminutovky nabral tlak Paraguaye na razanci a v 25. minutě byl i zúročen - znovu po standardní situaci. Acuňův centr prodloužil Dos Santos, ale brankáře Jacka pak nejvíce zmátl spoluhráč Sancho, který hlavou míč usměrnil do vlastní sítě.

Potíže Trinidadu se vršily. Na jeho defenzivu platily kolmice do volného prostoru, ale Valdez si po jedné z nich v 36. minutě z nevýhodného úhlu na Jacka nepřišel. To co nesvedl Valdez, dokázal jen o pár sekund později ještě z horšího postavení Caniza, ale Jackovu hrubku vymazal asistent rozhodčího, který s nevídaným zpožděním po několika sekundách odmával ofsajd.

Nejistému Jackovi v úzkých pomáhali i spoluhráči z pole. V závěru poločasu sice odvrátil Valdezův pokus hlavou, ale z následného rohu ho na brankové čáře musel zastoupit po Paredesově střele Theobald.

Průběžné vedení Anglie nad Švédskem dávalo svěřencům Lea Beenhakkera novou naději a vyprovokovalo je k odvážnějšímu fotbalu. Do druhé půle vstoupili mnohem aktivněji, vytlačili protivníka z vlastního teritoria, ale ofenzivní snaha vázla na nepřesnostech ve finální fázi.

Pozdvižení do arény vnesl až střídající veterán Latapy, který hned na úvod dělovým halfvolejem o centimetry minul břevno. Osmatřicetiletý idol fanoušků okysličil hru Trinidadu. Rozjel i další akci, na jejímž konci v 80. minutě scházel kousek ke gólu Sternu Johnovi.

Paraguay v druhé půli zmizela v šedi průměru, přesto pojistila výhru. Čtyři minuty před koncem prošel středem obrany Cuevas a po narážečce se Santa Cruzem rozvlnil síť. Novic na světových šampionátech se tak nedočkal výhry ani gólu.

Paraguay - Trinidad a Tobago 2:0 (1:0)
Branky: 25. vlastní Sancho, 86. Cuevas. Rozhodčí: Rosetti - Copelli, Stagnoli (všichni It.). ŽK: Paredes, Dos Santos - Sancho, Whitley. Diváci: 46.000 (vyprodáno).
Paraguay: Bobadilla - Caniza (89. Da Silva), Cáceres (77. Manzur), Gamarra, Núněz - Barreto, Acuňa, Paredes, Dos Santos - Santa Cruz, Váldez (66. Cuevas). Trenér: Ruiz.
Trinidad a Tobago: Jack - Edwards, Sancho, Lawrence, A. John (32. Jones) - Birchall, Yorke, Whitley (67. Latapy), Theobald - Glen (41. Wise), S. John. Trenér: Beenhakker.
Konečná tabulka skupiny B
1. Anglie32105:27
2. Švédsko31203:25
3. Paraguay31022:23
4. Trinidad a Tob.30120:41

Reklama

Související témata: