Hlavní obsah

Anglie jásá: Capello na to konečně kápl - ať tedy teče pivo proudem!

PRAHA

Přísný trenér, který dovede fotbalisty Anglie k historicky teprve druhému titulu mistrů světa? Italský kouč Fabio Capello byl po dvou zápasech na šampionátu v Jihoafrické republice spíše vůdcem břídilů, kteří spěli k blamáži. Výhra nad Slovinskem je však spasila a celý Albion je zase na nohou. V osmifinále čeká Rooneyho a spol. snad nejpikantnější možná bitva - zápas s Německem!

Foto: ČTK/AP

Tento fanoušek Anglie v převleku za rytíře na to šel stejně jako hráči. Před zápasem se Slovinskem v Port Elizabeth proléval hrdlo pivem.

Článek

Tak to vidíte, k čemu jsou všechny nejmodernější tréninkové metody a trendy... Přísný Ital nastolil v anglické reprezentaci striktní pravidla. Nejenže Fabio Capello zakázal vstup do hráčského hotelu populárním WAGS (anglická zkratka pro manželky a přítelkyně fotbalistů). Podal si i jídelníček - při reprezentačních akcích zakázal slaninu, fazole, hranolky, majonézu nebo džemy, na které byli hráči běžně zvyklí.

Alkohol zakázal pochopitelně také. V hotelových minibarech mohou být na pokojích hráčů pouze nesycené nealkoholické nápoje...

Když káže Fabio Capello... Angličané Glen Johnson, Wayne Rooney, Gareth Barry, Joe Hart a John Terry (zleva doprava) poslouchají kouče na prvním tréninku po postupu do osmifinále.foto: Reuters/Adnan Abidi

Za postupem do osmifinále byla pinta ležáku

A kam s tím Capello došel? Po remízách s USA a Alžírskem byli Angličané zralí na vyřazení. Bylo tedy třeba něco zásadního změnit. Před klíčovým zápasem se Slovinskem mužstvu povolil pivo - a je zase král, protože jeden z favoritů šampionátu jede dál!

„Ať pivo teče! Trenér Capello povolil hráčům před zápasem proti Slovinsku pivo a Anglie postupuje,“ hlásá britský Mirror. „Tak pojďte, Němci! Trenér dovolil svým svěřencům za odměnu pivo i po zápase. Defoe udržel Capellův sen naživu. Čeká nás pikantní zápas proti Německu,“ přidává se The Sun.

Pavouk mistrovství světa v Jihoafrické republicefoto: Sport.cz

I samotný Capello si svůj tah pochvaluje. „Dali si před zápasem pivo a viděl jsem, že měli při utkání týmového ducha, jehož v předcházejících duelech ztratili,“ cituje kouče The Daily Telegraph a vtipkuje, že v anglické mytologii už zůstane navždy zapsáno, že za postupem do osmifinále byla pinta ležáku.

Ukažte Beckenbauerovi, že nejsme tak slabí!

Během zápasu se život v Anglii téměř zastavil. Podle odhadů sledovaly tři miliony lidí televizní přenos v hostincích, o třetinu se zvýšily objednávky pizzy a stejným poměrem se prodalo v samoobsluhách víc piva a vína. Fanoušci pak sledovali proti úvodním utrápeným představením úplně jiný tým...

„Angličané v sobě našli vítězného ducha a postoupili. Šance na titul tak stále žije. Anglie konečně ukázala svou očekávanou tvář,“ píše agentura Reuters. „Anglie konečně ukázala, že je také na mistrovství světa. Po mizérii hráči pod tlakem dokázali, že jsou schopni vítězit. V neděli je tedy čeká odvěký rival v podobě Německa,“ přidává se BBC.

Postup fotbalistů v britském tisku dokonce zastínil i analýzy největších rozpočtových škrtů za posledních 30 let, které byly oznámeny v úterý. Teď už je tématem číslo jedna velké osmifinále. „Angličané to opravdu mohou vyhrát, ale nejprve je čekají zase ti Němci. V neděli můžeme Beckenbauerovi ukázat, že nejsme tak slabí, jak si o nás myslí,“ vyzývá Daily Mail.

Reklama

Související témata: