Hlavní obsah

Anglie se v osmifinále utká s Německem, Ghana vyzve USA

PRAHA

Další čtyři osmifinalisté fotbalového mistrovství světa vzešli ze středečních zápasů. Anglie porazila v utkání skupiny C brankou Defoea Slovinsko 1:0 a postupuje. Stejně jako Spojené státy, kterým postupový gól proti Alžírsku vystřelil v nastavení Donovan. Do další fáze světového šampionátu postoupili také Němci, kteří přehráli Ghanu 1:0. I přes prohru africký celek bude v soutěži pokračovat. Loučí se naopak Srbsko i Austrálie, jejichž vzájemný duel skončil 2:1 pro „klokany“.

Foto: Christian Charisius, Reuters

Fotbalisté Německa se radují z branky do sítě Ghany během utkání MS v Jihoafrické republice.

Článek

Angličané k jistotě postupu potřebovali z utkání se Slovinskem vybojovat tři body. A na uklidňující branku nemuseli čekat dlouho. Už ve 23. minutě nacentroval Milner míč před bránu nabíhajícímu Defoeovi, který prostřelil Handanoviče. Vedení mohli hráči Albionu potvrdit po půlhodině hry, ale Gerrardovu umístěnou střelu slovinský brankář lapil.

Anglický útočník Jermain Defoe se raduje z branky do slovinské sítě v utkání MS v Jihoafrické republice.foto: Reuters/Carlos Barri

Slovinci se své první příležitosti dočkali v 68. minutě. Novakovič, ani Birsa však zevnitř pokutového území nedokázali balón propasírovat za Jamesova záda. Na druhé straně mohl ještě předtím skórovat Rooney, který byl tváří v tvář s Handanovičem, trefil však tyč. Další branka už nepadla a do osmifinále tak postoupily oba týmy.

Středeční zápasy na MS
Skupina C:
Slovinsko - Anglie 0:1on-line
Branka: 23. Defoe.
USA - Alžírsko 1:0on-line
Branka: 90.+1 Donovan.
Skupina D:
Ghana - Německo 0:1on-line
Branka: 60. Özil.
Austrálie - Srbsko 2:1on-line
Branky: 69. Cahill, 74. Holman - 84. Pantelič.

Do osmifinále mohly před posledními zápasy skupiny C postoupit i celky Spojených Států i Alžírska. Tomu odpovídal ofenzivní fotbal, kterému však chyběly góly. Už v šesté minutě přitom mohl skóre otevřít Alžířan Djebbour, z hranice vápna ale nastřelil jen břevno.

Američan Landon Donovan střílí Alžírsku zlatý postupový gól...foto: Reuters/Marcos Brindicci

Na druhé straně se Dempsey z gólu radoval. Ale jen několik vteřin, Gomezova přihrávka ho podle sudích našla v ofsajdu. Stejný hráč mohl vstřelit úvodní gól zápasu v 57. minutě. Po Altidorově akci Dempsey nastřelil pouze tyč. Fanoušci Spojených států se nakonec dočkali branky až v nastaveném čase. Rychlý protiútok zakončoval Dempsey, odražený míč se dostal k Donovanovi, který poslal Ameriku do osmifinále.

Němce poslal do osmifinále Özil

Po nečekané prohře Německa se Srbskem museli svěřenci Joachima Löwa pro jistotu postupu ze skupiny porazit Ghanu. Od začátku zápasu měli nad africkým soupeřem mírně navrch, do velké šance se ale v první půli propracovali jen jednou, když ve 23. minutě běžel Özil sám na gólmana Kingstona. Ten však včasným vyběhnutím brance zabránil.

Podobná situace se krátce po přestávce opakovala, tentokrát však musel zasahovat německý brankář Neuer. Asamoah trefil svou střelou pouze německého strážce svatyně. Přesně po hodině hry se aktivní Özil dočkal branky. Zpoza velkého vápna napřáhl levou nohou a pohlednou ranou zatočil míč těsně k tyči. Vzápětí mohli Ghaňané vyrovnat, Ayewovi však stoprocentní šanci zmařil včasným skluzem kapitán Lahm. Němci nakonec zvítězili 1:0 a slaví postup do osmifinále. Do další fáze soutěže však postupují i Ghaňané.

Austrálie překvapivě zdolala Srbsko

Favoritem druhého duelu skupiny D mezi Austrálií a Srbskem byl evropský celek. Ten mohl jít do vedení už ve 12. minutě, Krasič se v samostatném úniku zbavil brankáře Schwarzera, ale balón napálil mimo. Brankář Fulhamu naopak výborně zasáhl proti střele Ivanoviče z malého vápna. Při Žigičově pěkném uvolnění měl i štěstí, srbský útočník bránu přestřelil.

Australané nakonec dokázali zápas zvrátit na svou stranu. V 69. minutě si na centr z pravé strany naběhl Cahill a hlavou poslal „klokany“ do vedení. O pět minut později navíc vedli o dva góly. Z dvaceti metrů natáhl Holman a balón skončil za Stojkovičovými zády. Srbové dokázali už jen snížit brankou Panteliče, k postupu jim to však nestačilo. Stejně jako Australanům.

V osmifinále se o postup střetnou fotbalisté Německa a Anglie, Spojené státy americké narazí na Ghanu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.