Hlavní obsah

Argentina klesla po debaklu v Bolívii na čtvrté místo v tabulce

BUENOS AIRES

Fotbalisté Argentiny klesli po nečekaném debaklu 1:6 v Bolívii ze druhého na čtvrté místo tabulky, které jako poslední z jihoamerické skupiny zajišťuje přímý postup na mistrovství světa do Jihoafrické republiky. Svěřence legendárního Diega Maradony přeskočili díky vítězství 3:0 nad Peru rivalové z Brazílie a také Chile. Vedoucím týmem zóny CONMEBOL zůstává Paraguay.

Článek

Argentina od Maradonova říjnového příchodu na lavičku až do středy ještě neztratila bod a navíc ani jednou neinkasovala. Po třech vítězných duelech však ve vysoké nadmořské výšce v La Pazu přišel šok a první porážka o pět branek od domácí prohry 0:5 s Kolumbií v roce 1993. Stejným výsledkem jako v Bolívii prohráli zástupci jihoamerické fotbalové velmoci v utkání započítávaném do MS naposledy na finálovém turnaji v roce 1958 ve Švédsku, kde je deklasovalo tehdejší Československo.

"Trpím společně s celou argentinskou veřejností. Každý bolivijský gól byl pro mě jako bodnutí do srdce," řekl Maradona, jenž ještě na tiskové konferenci sotva popadal dech. "Kdyby nás něco podobného napadlo před zápasem, mysleli bychom si, že je to nemožné," řekl k debaklu.

Maradonova stoprocentní bilance skončila v La Pazu ve výšce 3600 metrů nad mořem, kde mají hostující týmy pravidelně problémy. Ještě před svým nástupem do funkce přitom paradoxně podporoval snahu Bolívie zvrátit omezení FIFA, která chtěla zakázat hrát kvalifikační zápasy ve vysoké nadmořské výšce bez několikadenní aklimatizace. Maradona si například zahrál charitativní zápas za účasti bolivijského prezidenta Eva Moralese a FIFA nakonec pod tlakem zákaz zrušila.

Botero zaznamenal hattrick

"Těžko k tomu něco říct. Bolívie byla lepší než my na každé pozici, od brankáře po posledního náhradníka," uvedl kouč týmu kolem barcelonského Lionela Messiho. Toho a všechny argentinské hvězdy zastínil útočník z druhé mexické ligy Joaquín Botero, jenž zaznamenal hattrick.

Argentina má nyní na kontě 19 bodů z 12 zápasů a na posledním přímém postupovém místě náskok dvou bodů před pátou Uruguayí, jež remizovala bez branek v Chile. Pátý tým tabulky jihoamerické kvalifikace bude hrát o další místo na mistrovství světa play off se čtvrtým celkem ze zóny CONCACAF.

V čele desetičlenné skupiny je se 24 body Paraguay, která v deseti uhrála díky gólu v nastavení remízu 1:1 v Ekvádoru. Na druhé místo se posunula Brazílie po vítězství 3:0 nad Peru, o něž se zasloužili Luis Fabiano ze Sevilly dvěma góly a Felipe Melo z Fiorentiny jedním.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.