Hlavní obsah

Paraguay - Japonsko 1:0Až penaltový rozstřel rozhodl o postupu Paraguaye do čtvrfinále

PRETORIA

Až penaltový rozstřel nakonec rozhodl na světovém šampionátu o sedmém účastníkovi čtvrtfinále. Konfrontace Paraguaye s Japonskem nabídla totiž víc nudného taktického šachování než fotbalu, takže nezáživná partie skončila i po 120 minutách bez branek. Při penaltovém rozstřelu bylo všech pět Jihoameričanů úspěšných, zatímco třetí japonský exekutor Komano trefil jen břevno a naděje svého týmu tak pohřbil.

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Japonský kapitán Makoto Hasebe (vpředu) v urputném souboji s Paraguaycem Edgarem Benitezem.

Článek

Nuda je slabé slovo. Osmifinálová partie se dvacet minut odehrávala jen mezi oběma šestnáctkami, protože oba exotičtí soupeři se až příliš báli udělat chybu a nabídnout šanci protivníkovi. Paraguay bránila, Japonsko také, míče hráčům dost překážely, nápadů se jim nedostávalo, ke střelbě nenašli odvahu vůbec. Bída si prostě tykala s nouzí...

Dvě chvíle vzrušení a dost!

Až po dvaceti minutách předvedl naturalizovaný Argentinec Lucas Barrios, proč o něho u sousedů v Paraguay tolik stáli a nakonec mu vyřídili občanství, aby mohl na mistrovství světa za novou domovinu startovat. Pár kličkami udělal z japonské obrany trhací kalendář, jenže gólman Kawašima jeho ránu vystihl a nohama ji vyrazil.

Japonci odpověděli okamžitě - z úzkostlivě dodržovaného obranného bloku vyrazili k ojedinělému výpadu a Macui napálil dalekonosnou střelou balón do břevna. Tím ovšem oba celky chvíle vzrušení vyčerpaly, neboť kromě střely Santa Cruze míjející po závaru v japonské šestnáctce jen těsně tyč a pokusu Hondy šest minut před přestávkou osmifinále do půle nic nenabídlo. Tedy kromě spousty osobních soubojů, vzájemného šachování a ztracených i zpět vybojovaných míčů ...

Benítez mohl rozhodnout

Až po přestávce ze servírované nudy alespoň trochu ubylo, neboť Jihoameričané přece jen chtěli hrát, trochu útočit a hlavně osmifinále rozhodnout. To proto, že se konečně probral Ortigoza, který začal servírovat spoluhráčům přihrávky, z nichž se Paraguayi příležitosti zápas rozhodnout nabídly. Hned do dvou se prodral Benítez, ale v té největší mu stoper Nakazawa střelu zblokoval.

Běhavější, mrštnější a v osobních soubojích úspěšnější Japonci byli naopak dál nesmělí a mysleli hlavně na to, jak se chyby vyvarovat, než aby se snažili donutit k ní soupeře. Teprve v samém závěru normální hrací doby se trochu osmělili, jenže šlo o pokusy příliš nesmělé. Zápas tak logicky dospěl k půlhodinovému prodloužení...

Komano penaltu zahodil a Japonci končí

Do něho vstoupili opět aktivněji Jihoameričané, ale Valdez v poloze ležícího střelce proti Kawašimovi neuspěl, hlavičkujcí Barreto se naproti tomu mezi tyče netrefil vůbec.

A protože ani individuální akce Tamady rozřešení nepřinesla, rozhodoval poprvé v osmifinále o postupujícím penaltový rozstřel. V první sérii proměnili Bareto i Endo, Barrios a Hasebe ve druhé rovněž, Riveros byl ve třetí sérii suverénní, pak však Komano napálil balón do břevna a Paraguay měla navrch. Zvlášť když Valdéz proměnil ... Honda sice ještě vrátil Japoncům naději, Cardozo ji však definitivně pohřbil a poslal svůj tým poprvé v historii světových šampionátů do čtvrtfinále.

Osmifinále fotbalového mistrovství světa
Paraguay - Japonsko 0:0, na penalty 5:3
Rozhodčí: De Bleeckere - Hermans, Vromans (všichni Belg.). ŽK: Riveros - Macui, Nagatomo, Honda, Endo. Diváci: 30 000. V normální hrací době i po prodloužení  0:0.
Paraguay:  Villar - Bonet, Da Silva, Alcaráz, Rodríguez - Vera, Ortigoza (75. Barreto), Riveros - Santa Cruz (94. Cardozo), Barrios, Benítez (60. Valdéz). Trenér: Martino.
Japonsko: Kawašima - Komano, Nakazawa, Tulio, Nagatomo - Abe (81. Nakamura) - Hasebe, Macui (66. Okazaki), Endo, Okubo (106.Tamada) - Honda. Trenér: Okada.

Reklama

Související témata: