Hlavní obsah

Ballack je naším kapitánem. Až se vrátí, bude jím zase, tvrdí Schweinsteiger

PORT ELISABETH

V utkání o bronz mu Němci svěřili kapitánskou pásku, ale Bastian Schweinsteiger se k roli reprezentačního kapitána necítí být předurčen. A ani si nemyslí, že by jím měl zůstat Philipp Lahm, jenž na světovém šampionátu v této funkci účinkoval a v duelu s Uruguayí nuceně absentoval jen proto, že ho sklátila chřipka. „Naším kapitánem je Ballack. Až se vrátí, měl by dostat pásku zase,“ přispěl provizorní kapitán Schweinsteiger do nekončících debat, zda by se měl rutinér Ballack ještě do reprezentace vracet.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Bastian Schweinsteiger dovedl v roli kapitána Němce k bronzu, přesto tvrdí, že by pásku měl dostat zpátky Ballack.

Článek

Debaty na téma Ballack jsou nekonečné. Měl by se ještě vůbec do reprezentace vracet? Hrála by i s ním Löwova družina tak atraktivní a ofenzivní fotbal, jaký na šampionátu v Jižní Africe předváděla? Nestal by se navrátilec z Chelsea brzdou pojetí, jemuž tak nadšeně aplaudoval celý svět? Nebylo vlastně dobře, že se před mistrovství světa zranil a v Jižní Africe nehrál? A měla by nová akvizice Leverkusenu zůstat i nadále kapitánem německé reprezentace?!

Michael Ballack a role kapitána, to je téma, na které se vedou nekonečné debaty. foto: ČTK/AP/Luca Bruno

Nikoli Lahm, ale Michael si pásku zaslouží

„Michael je kapitánem tohoto týmu a až se po zranění vrátí, měl by dostat kapitánskou pásku zpátky,“ přispěl do nekončících diskusí i Bastian Schweinsteiger, jenž v roli kapitána zaskočil v sobotní partii o bronz proti Uruguayi. Dokonce se o výhru přičinil, neboť jeho dělovku jihoamerický gólman Muslera neudržel a mladý Müller dal vedoucí branku.

Pravda, pak záložník mnichovského Bayernu lajdáckou chybou nabídl protivníkovi vyrovnání, ale byl to znovu on, kdo v závěru burcoval a pozvedl mladé spoluhráče kolem sebe, takže na vysněnou třetí příčku po Khedirově hlavičce dosáhli.

„Ballack má obrovské zkušenosti a fotbalové kvality, takže není spravedlivé mluvit o tom, zda bychom s ním byli lepší nebo horší. A nikdy to ani vědět nebudeme, protože jde o čisté spekulace na téma, co by se stalo, kdyby se nezranil a na šampionátu s námi byl,“ bránil Schweinsteiger Ballacka, jemuž v Chelsea neprodloužili smlouvu a on se vrátil do bundesligy.

Šampionátový kapitán Němců Lahm si nárokuje kapitánskou pásku i do budoucna, Schweinsteiger si však myslí, že by měla zůstat Ballackovi. A to přesto, že složil poklonu všem mladým hráčům kolem sebe, střelci vítězného gólu Khedirovi především.

Schweinsteiger přiznal, že i on brečel

„Byl to jeho první turnaj s národním mužstvem a odvedl tady dobrou práci. Sami je kvalitním fotbalistou a protože se do týmu integroval, měl všechno snazší,“ chválil svého spoluhráče z Bayernu a teď i reprezentace.

Dokázali jsme to, bronz jsme obhájili, naznačuje gesto Bastiana Schweinsteigera.foto: Reuters/Marcos Brindicci

„Po semifinálovém vyřazení jsme brečeli. A já měl v očích slzy, že jsme se nedostali do finále,“ přiznával provizorní kapitán Němců Schweinsteiger, o jehož služby se vehementně zajímá Chelsea a Real Madrid.

„Teď jsem ale obrovsky hrdý na svůj tým. Dali jsme se dohromady, prokázali naši německou povahu, bojovali až do konce a nakonec bronzové medaile získali. Jasně že zklamání z prohry se Španělskem v nás pořád zůstává, ale máme mladé mužstvo, které toho může v budoucnu hodně dosáhnout.“

Reklama

Související témata: