Hlavní obsah

Bolivijští fotbalisté se na protest vzdali reprezentace

LA PAZ

Bolívie je bez fotbalové reprezentace. Všichni tamní hráči rezignovali na účast v národním týmu kvůli krizi, v níž se bolivijský fotbal nachází. Hráči požadují reformy od svazu a vlády.

Článek

Ze sportovního hlediska rozpuštění bolivijské reprezentace prakticky nic neznamená. Tým sice v říjnu čekají kvalifikační zápasy proti Brazílii a Peru, nicméně Brazílie už na mistrovství světa do JAR postoupila a Bolívie s Peru už naopak o šanci přišly.

"Bolivijský fotbal je v hluboké krizi a do té doby, než bude brán zřetel na naše návrhy, všichni profesionální fotbalisté v zemi rezignují na působení v národním týmu," uvedla v prohlášení hráčská unie Fabol.

Bolívie je v desetičlenné tabulce jihoamerické kvalifikační zóny předposlední se ziskem deseti bodů z 16 zápasů. Propadákem skončilo také účinkování tamních klubů v Poháru osvoboditelů, z něhož většinou po těžkých porážkách vypadly už v základní fázi.

Špatné výsledky národního celku vedly minulý týden prezidenta Eva Moralese k úvahám, že by měl být fotbal v zemi zestátněn. To by však bylo v rozporu s pravidly mezinárodní federace FIFA.

Podle hráčské unie je problémem fotbalu v zemi roztříštěné vedení bez jedné hlavní zastřešující organizace. Fotbal řídí svaz, ligová a národní asociace. Hráči kromě sjednocení vedení "se stejným hlasem skutečných aktérů, tedy hráčů, trenérů a rozhodčích" požadují, aby vláda podpořila tento populární sport více penězi.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.