Hlavní obsah

Capello burcuje Angličany: Změňte historii

JOHANNESBURG

Italský trenér Fabio Capello se snaží nabudit fotbalisty Anglie před nedělní osmifinálovou bitvou s Německem. „Máte za sebou celý národ, tak změňte historii. Každý z vás ví, co to znamená oblékat dres se třemi lvy,“ burcuje tým kouč Albionu. Angličané s Němci sehráli v historii spoustu památných bitev. Pro Anglii byla nejsladší ta ve finále mistrovství světa 1966, kdy po výhře 4:2 v prodloužení zdvihl Bobby Moore nad hlavu trofej pro šampióny.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Když káže Fabio Capello... Angličané Glen Johnson, Wayne Rooney, Gareth Barry, Joe Hart a John Terry (zleva doprava) poslouchají kouče na prvním tréninku po postupu do osmifinále.

Článek

„Žádám hráče, aby všichni do jednoho cítili respekt k národním barvám. Ale není to ani potřeba. Každý ví, o co jde. Chci, aby právě tenhle tým byl nedílnou součástí historie anglického fotbalu,“ uvedl Capello. „Věřím svým hráčům. Teď jsou schopni hrát proti komukoliv,“ pravil italský šéf lavičky Anglie.

Na velkých akcích se z historického pohledu daří ve vzájemných soubojích o něco lépe Němcům. Anglie se na MS či ME radovala z výhry jen dvakrát v osmi zápasech. Všechny čtyři dosavadní souboje na mistrovství světa skončily v normální hrací době nerozhodně, třikrát se prodlužovalo a jednou došlo až na penalty. Oba týmy se naposledy na MS utkaly v Itálii 1990. Po penaltovém rozstřelu slavili postup do finále Němci.

„Nemá cenu přemýšlet nad tím, co bylo před lety. Teď je před námi jiný zápas,“ přiznal útočník Jermain Defoe. „Po Slovinsku jsme se dostali na vítěznou vlnu a doufám, že v tom budeme pokračovat. A kdyby došlo na penalty, klidně na ni půjdu,“ překvapil útočník Tottenhamu, jenž z posledních jedenácti pokutových kopů hned šest neproměnil.

Přehnanou vyhecovanost zápasu odmítá ostřílený matador David James, devětatřicetiletý gólman, který si paradoxně až proti Alžírsku odbyl premiéru v základní sestavě na MS. „Je to jen další zápas na turnaji,“ řekl James deníku Sun.

Dobře si pamatuje penaltový rozstřel na MS 1990. „Koukal jsem na to s kamarádem v hospodě. Ale teď si myslím, že na penalty nedojde. Máme na to vyhrát v normální hrací době,“ prohlásila anglická jednička mezi tyčemi.

Reklama

Související témata: