Hlavní obsah

Fotbalistům KLDR budou na MS fandit "dobrovolníci" z Číny

PEKING

Fotbalistům KLDR budou na mistrovství světa v Jihoafrické republice fandit "dobrovolníci" z Číny. Drtivá většina příznivců ze Severní Koreje si totiž nemůže dovolit na šampionát odcestovat nebo nedostanou víza, proto dalo ministerstvo sportu tisíc vstupenek čínským zpěvákům a hercům.

Článek

Mezi Čínou a KLDR panují dlouhodobě dobré vztahy. Čínští dobrovolníci v 50. letech bojovali na straně Severní Koreje ve válce s jejím jižním sousedem a nyní země navázaly fotbalovou spolupráci: Čína, která se na šampionát nedostala, dodá fanoušky, zatímco Korea tým, kterému budou moci fandit.

"Nadšení dobrovolnické armády z 50. let v našich srdcích stále žije a proto bychom měli na mistrovství fandit Severní Koreji," napsal list Oriental Sports Daily. "Odvaha revolucionářů a romantika tehdejší doby je přesně to, co Číňané pro turnaj potřebují," dodal.

KLDR se v základní skupině utká s Brazílií, Portugalskem a Pobřežím slonoviny. Korejci budou na šampionátu startovat podruhé, poprvé si mezi elitou zahráli před 44 lety, kdy senzačně postoupili do čtvrtfinále. Čína se mistrovství představila jen jednou před osmi lety.

Reklama