Hlavní obsah

Ghanské fotbalisty pochválil za vystoupení na MS i Kofi Annan

AKKRA

Fotbalisté Ghany dostali od prezidenta země za postup do čtvrtfinále mistrovství světa odměnu 20.000 dolarů (asi 403.000 korun). Jejich krajan a bývalý tajemník OSN Kofi Annan je navíc označil za morální vítěze.

Foto: Henry Romero, Reuters

Oslavný taneček fotbalistů Ghany po trefě Muntariho do sítě Uruguaye.

Článek

"Pohár jste domů nepřivezli, ale získali jste si srdce všech Afričanů i lidí z ostatního světa, kterým záleží na fair play," citovala prezidenta Johna Attu Millse agentura Reuters.

Státník tak připomněl úmyslné hraní rukou Uruguayce Luise Suáreze, který v posledních vteřinách prodloužení čtvrtfinále za stavu 1:1 zastavil míč na brankové čáře. Asamoah Gyan však nařízený pokutový kop neproměnil a Ghana vypadla v penaltovém rozstřelu.

Mills o finanční odměně hráče informoval na společném obědě. Na ghanské poměry jde o velkorysý bonus, protože průměrný roční výdělek jednoho člověka v Ghaně se pohybuje kolem 500 dolarů.

Hráčům se také dostalo ocenění od držitele Nobelovy ceny míru Annana. "V první chvíli jsem si říkal: To je nespravedlnost," uvedl. "Ale i prohra někdy může být vítězstvím. Ukázala nám obrovskou soudržnost celé Afriky, která je zpravidla rozdělená a plná konfliktů," dodal.

Reklama

Související témata: