Hlavní obsah

Italský dráb Capello má dovést Anglii k titulu po 44 letech

PRAHA

Kolébkou fotbalu navždy zůstane, v porovnání s dalšími velmocemi se však stále může pochlubit pouze jediným titulem z domácího MS v roce 1966. A protože s vlastními trenéry to v poslední době nešlo dál, vsadila Anglie na italského kouče Fabia Capella. Právě tvrďák, který zavedl v reprezentaci nekompromisní pořádek a řád, má ukončit marné čekání Albionu na druhý titul.

Foto: ČTK/AP

Trhání sítí, to je základní profese anglického kanonýra Wayna Rooneyho.

Článek

Poprask vzbudil náramný. Anglickým hvězdám zavedl vojnu jako řemen. Nejen zákaz alkoholu, ale třeba i pojídání hranolek, fazolí či majonézy. Během společných akcí nesmí nikdo telefonovat, do hotelu nesmí vkročit žádná z manželek a přítelkyň hráčů... Respekt si však Fabio Capello zjednal okamžitě a tým „Tří lvů“, který se vůbec nekvalifikoval na EURO 2008, začal šlapat. Dokonce tak dobře, že je považován za jednoho z favoritů MS v Africe. „Chci do finále,“ ujišťuje Capello.

Jak daleko mužstvo dojde, bude do značné míry záležet na stavu „anglického pacienta“ Wayna Rooneyho. Kanonýr z Manchesteru měl sice famózní formu, v závěru sezóny byl však až příliš často zraněný. A bez něj jsou Terry, Lampard a spol. mírně řečeno nekompletní. „V posledních týdnech jsem toho moc nenatrénoval, proto jsem se těšil na soustředění v Rakousku. Teď už zase mám z čeho čerpat, chtěl bych dát gól v každém zápase,“ uklidňuje Rooney fanoušky. „Máme opravdu dobrý tým a chci ho dostat co nejdále,“ nebrání se Capello roli favorita.

ANGLIE
Program ve skupině C: 12. června USA, 18. června Alžírsko, 23. června Slovinsko.
Účast na MS: 12x (1950, 1954, 1958, 1962, 1966, 1970, 1982, 1986, 1990, 1998, 2002, 2006)
Největší úspěchy: zlato na MS 1966
Nejvíc zápasů na MS: Peter Shilton 17
Nejvíc branek na MS: Gary Lineker 10
Největší opory: John Terry, Steven Gerrard, Wayne Rooney
Trenér: Fabio Capello (18.6.1954)
Barva dresů: bílá a modrá
Web: http://www.thefa.com/
Postavení na žebříčku FIFA: 8. místo

Reklama

Související témata: