Hlavní obsah

KLDR může zadarmo vysílat přenosy z fotbalového MS

Severní Korea dostala od asijsko-tichomořské vysílací unie APU nabídku na bezplatné získání "živých" přenosů z fotbalového mistrovství světa v Jihoafrické republice. Lidé v izolované KLDR by tak měli šanci sledovat všechny zápasy šampionátu včetně svých reprezentantů, kteří si dnes na MS odbudou obnovenou premiéru po 44 letech proti Brazílii. Státní televize v KLDR zatím zápasy ze šampionátu totiž nabízela ze záznamu i s několikadenním zpožděním.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Jong Tae-se z KLDR během tréninku v Johannesburgu.

Článek

Představitelé APU už v pátek podepsali smlouvu s Mezinárodní fotbalovou federací FIFA o tom, že signál poskytnou i KLDR. Televizní práva na šampionát pro celý Korejský poloostrov totiž vlastní jihokorejská televize SBS, která dříve přenosy předávala i k severním sousedům, ale kvůli současným napjatým vztahům mezi oběma zeměmi nyní nebyla dohoda uzavřena.

I proto byli Severokorejci podezíráni z toho, že zahajovací zápas šampionátu mezi domácím týmem a Mexikem v sobotu ze záznamu odvysílali "pirátsky". To ale sama APU odmítla s tím, že jde o nesmysl.

"Získali práva s požehnáním FIFA. Bylo to legitimní," řekl John Barton, ředitel sportovního oddělení APU, která sídlí v malajském Kuala Lumpuru. "Tohle je sport, ne politika. Přijímají náš signál zadarmo, aby jej lidé v Severní Koreji mohli chytat. Chceme, aby poznali, jak vypadá život na druhé straně opony," dodal Barton.

Podle něj je teď na KLDR, jak s přenosy naloží, zda je severokorejská televize odvysílá živě, či ze záznamu, jak to dělala dosud. Například úvodní zápas mezi JAR a Mexikem Severokorejci sledovali až v sobotu, sobotní duel "nepřátelské" Jižní Koreje s Řeckem dokonce až v pondělí, s dvoudenním zpožděním. Podle všeho kvůli tamní televizní cenzuře. Severokorejští komentátoři prý při záznamu přijali vítězství svých jižních sousedů 2:0 nad Řeckem velmi chladně.

Reklama