Hlavní obsah

Kucka se vrací do Sparty se skalpem Italů, Nizozemci však hráli úplně jinak

DURBAN

Záložník Juraj Kucka si chtěl na památku osmifinále s Nizozemskem na mistrovství světa ve fotbale v Jihoafrické republice vyměnit dres s některým z hráčů "Oranje", ale nakonec mu zůstal pouze jeho vlastní s číslem devatenáct. "Oslovil jsem jednoho z Holanďanů, řekl mi, že až v šatně. Ale nepodařilo se. Škoda, mít takovou památku by nebylo špatné," konstatoval 23letý Slovák.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Slovenský záložník Juraj Kucka (vpravo) si kryje míč před Robinem van Persiem z Nizozemska.

Článek

Vzpomínku v podobě historického postupu do osmifinále jedinému zástupci české Gambrinus ligy na šampionátu nikdo nevezme. Jméno Juraje Kucky bude navždy figurovat v sestavě slovenského týmu, který zdolal úřadující mistry světa Italy. "Doufám, že jsme lidi doma nezklamali. Dokázali jsme, že umíme hrát fotbal a můžeme hrát s jakýmkoli soupeřem," cituje záložníka Sparty agentura SITA.

Slováci vypadli v osmifinále s favorizovaným Nizozemskem po porážce 1:2. "Myslím si, že jsme odehráli dobrý zápas. Nepodařilo se nám sice vyhrát, ale je to pro všechny velmi dobrá zkušenost. Nizozemci jsou opravdu dobří! Ve středu hřiště byli rychlejší než Italové, hráli úplné jiný fotbal," srovnal Kucka poslední dva soupeře.

Slovenský tým nastoupil nebojácně, stejně si počínal i Kucka v soubojích s Wesley Sneijderem. Sebevědomí mu rozhodně nechybělo. "Když jsme chtěli uspět, jinak jsme ani hrát nemohli. Opravdu to jinak nešlo," zdůraznil. "Ale Holanďané měli strašně dobré protiútoky. I první gól jsme dostali po takové akci. Nepokryli jsme Robbena a doplatili na to. Škoda," posteskl si.

Žlutá karta otupila Kuckův obvyklý důraz

Na otázku, zda by se dalo něco udělat proti tomu, aby se Arjen Robben dostal do takové šance, odpověděl Kucka jednoznačně: "Dalo se, kdyby se na něj důrazněji vystoupilo. Existuje mnoho věcí, které jsme mohli udělat, abychom zabránili gólu. Ale dopadlo to pro nás takto a asi to tak i mělo být."

Ve 40. minutě dostal mladík přezdívaný Kuco od španělského rozhodčího Alberta Undiana žlutou kartu, čímž se jeho ostří v soubojích s Nizozemci částečně otupilo. "Po kartě jsem musel být opatrnější. Nemohl jsem souboje dohrávať tak, jak jsem zvyklý. Udělal bych náhodou blbý faul, musel bych jít ven a to jsem si nemohl dovolit," vysvětloval Kucka.

Po návratu domů mu mnoho času na odpočinek nezůstane. Nejvyšší česká soutěž začne již v polovině července a Sparta od svého jediného hráče, který se představil na světovém šampionátu v JAR, očekává, že bude tahounem mužstva toužícího po obhajobě titulu a postupu do Ligy mistrů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

Hokej

Kanada - USA 6:4

Kanada ve finále mistrovství světa hokejistů do 18 let zdolala Spojené státy
NačítámNačíst další články