Hlavní obsah

Lahm: Až se Ballack vrátí, dostane pásku pochopitelně zpátky

Kvůli zraněnému kotníku se světového šampionátu v Jihoafrické republice nemůže zúčastnit dosavadní kapitán německého výběru Michael Ballack. Jeho úlohu pro turnaj převezme Philipp Lahm, jenž si je vědom, že v týmu není tolik individualit jako v předchozích letech, přesto věří, že se tým probojuje minimálně do semifinále.

Článek

Je pro vás funkce kapitána německé reprezentace symbolem? Stojíte v jedné řadě s Fritzem Walterem, Franzem Beckenbauerem či Michaelem Ballackem…

Být kapitánem reprezentace je obrovská čest. Ale rozhodně to nebylo mým cílem. Dosud jsem pásku měl jen asi tři poslední minuty v přípravném duelu s Anglií.

Bude Michael Ballack mužstvu hodně chybět?

Nepochybně, jako hráč, tvůrce hry i osobnost. Musíme ho nahradit jako tým.

Změní páska vaše chování vůči spoluhráčům?

Určitě ne, ale musím získat důvěru všech hráčů. A musíme vystupovat jako úspěšné týmy v minulosti, například ten v roce 1990, kdy Německo získalo naposledy světový titul. Tehdy byly v mužstvu velké osobnosti jako Klinsmann nebo Matthäus, takové nám teď chybí. O to víc musíme vystupovat jako tým.

Zmínil jste Klinsmanna. Takové střelce v týmu nemáte, i když tu jsou Trochowski, Cacau, Klose nebo Müller…

O to víc se musíme o střelbu snažit všichni.

Na EURO 2008 v mužstvu vzplanuly spory. Byl napadán i kapitán Michael Ballack, ale kritiky překřičel. Vy je případně vyslechnete?

Jsem pozitivní člověk. Říká se sice mlčeti zlato, ale v každém případě bych je vyslechl a reagoval podle situace. V první řadě ale musí všichni odvést stoprocentní práci na hřišti.

Počítáte s tím, že až se Ballack na podzim do mužstva vrátí, odevzdáte mu pásku?

Ano, já jsem kapitánem jen pro mistrovství světa.

Na kterém místě v sestavě budete hrát?

Předpokládám, že na kraji obrany, ale nevím, na kterém. To je otázka pro trenéra.

Jak byste charakterizoval současný německý tým?

Je v něm hodně mladých hráčů, kteří mají výbornou míčovou techniku, dobře hrají hlavou a často a tvrdě střílejí. Musíme umět proměnit maximum šancí, které si vytvoříme. V týmu už není tolik fotbalistů, kteří hrají dříve typický německý silový fotbal. Jsme techničtější.

S jakým cílem půjdete do bojů?

Toto mužstvo má určitě potenciál na semifinále. Dál se uvidí…

Reklama

Související témata: