Hlavní obsah

Lahm chce být dál německým kapitánem. Co ale s Ballackem?

berlín

Úspěšné tažení Německa fotbalovým mistrovstvím světa v Jižní Africe vyvolalo v německém tisku diskuze, zda je v jeho týmu ještě místo pro zraněného kapitána Michaela Ballacka. Tyto debaty přiživil i jeho "záskok" pro šampionát, obránce Phillip Lahm, který prohlásil, že si chce kapitánskou pásku v národním mužstvu ponechat i po skončení turnaje.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Philipp Lahm se raduje z gólu v síti Argentiny.

Článek

"To je jasné, že bych si chtěl kapitánskou pásku nechat. Tahle role mě baví. Proč bych se měl této funkce dobrovolně vzdávat?" řekl bek Bayernu Mnichov deníku Bild. "Když člověk plní svou roli na hřišti a zvládá ji jako já ve své pozici, tak chce víc. Chce víc odpovědnosti, chce to mít celé na starosti. A to je teď i můj případ," dodal.

Jeho výroky vyvolaly okamžitě v německých médiích spekulace, že v úspěšném německém mužstvu vypukl krátce před středečním semifinálovým zápasem se Španělskem boj o moc. Ballack navíc v tentýž den opustil tým a vrátil se do Německa - oficiálně proto, aby pokračoval v rehabilitaci poraněného vazu v kotníku, který ho vyřadil z účasti na šampionátu.

Už před Lahmovým výbušným prohlášením německý tisk přemítal, zda je ještě pro třiatřicetiletou posilu Leverkusenu v národním mužstvu vůbec místo. Trenéru Joachimu Löwovi se totiž podařilo mezeru po do nedávna nepostradatelném Ballackovi zacelit Bastianem Schweinsteigerem a mladé německé mužstvo pod jeho taktovkou vyřadilo přesvědčivými výkony favorizované reprezentace Anglie a Argentiny.

Zpravodajský server Spiegel Online v reakci na to psal o Ballackovi jako o "kapitánovi ve výslužbě" a Hamburger Abendblatt se ptal: "Neskončila už v německé jedenáctce éra 'Kapitána'?" jak Němci Ballackovi přezdívají. V průzkumu serveru Welt Online 72 procent účastníků souhlasilo, že národní tým Ballacka už nepotřebuje.

Na obhajobu bývalého hráče Chelsea vystoupil Bastian Schweinsteiger, podle něhož je slavný záložník pro Německo nadále nepostradatelný. "Je možné, že bychom s ním hráli ještě lépe. Je tu a tam patrné, že nám trochu chybí zkušenosti," řekla pětadvacetiletá opora Bayernu časopisu Focus. "Předpokládám, že Michael po svém návratu bude znovu kapitánem," přidal se i manažer německé reprezentace Oliver Bierhoff.

Reklama

Související témata: