Hlavní obsah

Německý fyzik vypočítal, že fotbalové MS v JAR vyhrají Němci

Vítězem nadcházejícího fotbalového mistrovství světa v Jihoafrické republice bude Německo. Tvrdí to alespoň německý fyzik Metin Tolan, který sestavil matematický vzorec, jehož pomocí lze prý fotbalové šampióny vypočítat. Podle téhož vzorečku ale měla německá jedenáctka vyhrát i turnaj před čtyřmi roky na domácí půdě, kde nakonec skončila třetí.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"V průměru obsadilo Německo v minulosti místo 3,7 a okolo této hodnoty se klasifikace pohybuje. K tomu je třeba připočítat, že německé mužstvo mělo každé čtyři až pět let velmi silný tým. To celé pak lze popsat kosinovou funkcí," přiblížil profesor Technické univerzity v Dortmundu týdeníku Zeit pro laika nepochopitelný výpočet, na jehož konci má být čtvrtý titul mistrů světa pro Němce.

Stejnou předpověď učinil už v roce 2006, tehdy se ale místo svěřenců Jürgena Klinsmanna radovali Italové. "Přišel jsem teď na to, že vzorec vítěze odhalí s čtyřletým předstihem. Takže tentokrát to vyjde docela jistě," prohlásil odborník na experimentální fyziku.

Matematickými zákonitostmi se podle něj neřídí jen výsledky světových šampionátů, ale i penaltové rozstřely. Pokud nějaký zápas v Jižní Africe dospěje až k tomuto rozuzlení, poradil Tolan trenéru Joachimu Löwovi nasadit nejprve slabší exekutory pokutových kopů a na závěr si nechat ty nejsilnější.

Statisticky je podle něj totiž dokázáno, že se stoupajícím tlakem na hráče klesá pravděpodobnost, že skóruje. Na závěr rozstřelu by proto měli přijít ti fotbalisté, u nichž je nejvyšší pravděpodobnost, že se trefí. "Pak je šance na vstřelení gólu největší," poznamenal fyzik.

Reklama

Související témata: