Hlavní obsah

Outsider všech outsiderů z Hondurasu si libuje nad přijatelnými soupeři

PRAHA

Většího outsidera snad světový šampionát nemá. Vždyť fotbalisté Hondurasu se probojovali do finálových bojů teprve podruhé v historii a navíc s vydatnou pomocí mužstva USA. To totiž v rozhodujícím utkání kvalifikace zachránilo až ve čtvrté minutě nastavení remízu s Kostarikou, čímž otevřelo brány do Afriky právě reprezentaci malé středoamerické republiky.

Foto: Luis Galdamez, Reuters

Carlos Pavon z Hondurasu oslavuje branku.

Článek

Honduras sice nikdo nebere vážně a v jeho postup ze skupiny H tvořené ještě Španělskem, Chile a Švýcarskem nevěří, kolumbijský kouč v honduraských službách Rueda přesto hlásá: „Dostali jsme přijatelné soupeře.“ Co jiného mu také zbývá, když se celá země opíjí fotbalovým šílenstvím?!

Když před osmadvaceti lety startoval Honduras na mistrovství světa poprvé, dostalo se všem hráčům i trenérům nejvyšších státních poct a nádavkem i akademického titulu profesor, i když většina z nich vychodila jen pár tří základní školy. Po postupu na MS do Jižní Afriky se zatím podobná ocenění nerozdávala, ale kolumbijský trenér Reinaldo Rueda už se ho dočkal. Kongres mu totiž za zásluhy udělil titul „doctor“ a navíc honduraské státní občanství.

Nominací na MS sice někdejší kouč Cali, Mendellínu i třeba kolumbijské dvacítky vyvolal bouři nevole, neboť hlavně aktéři prvního startu Hondurasu na MS v roce 1982 se do něho nelítostně pustili, Rueda si však své vyvolené obhájil. A dokonce přidal: „Ve skupině máme přijatelné soupeře a můžeme s nimi hrát o postup!“

V jeho třiadvacetičlenném výběru je celkem devět legionářů působících v klubech od USA (Espinoza) až po Čínu (Sabillón), drtivou převahu ale mají fotbalisté z honduraské ligy. „Dobře, že je mezi nimi Welcome z Motagua. Takové góly, jaké střílí on, dokázali dávat jen Pelé a Di Stefano. Všem v Africe to předvede,“ ukazuje na největší honduraskou hvězdu trenér týmu z roku 1970 José de la Paz Herrera, všem známý jako Chelato Uclés, který usedá za zásluhy o honduraský fotbal v kongresu.

Trenér současný však daleko víc věří hráčům působícím v anglickém fotbale. Palacios z Tottenhamu, Figueroa a Thomas  z Wiganu by společně s krajánky z Itálie Álvarezem (Bari), de Leónem (FC Turín) a Suazou (Janov) měli naplnit představy o tom, že Honduras nebude v Jižní Africe outsiderem všech outsiderů. A to přesto, že se musí obejít bez nejlepšího střelce mužstva Costlyho, který si před šampionátem zlomil kotník.

HONDURAS
Program ve skupině H: 16. června Chile, 21. června Španělsko, 25. června Švýcarsko.
Účast na MS: 1x (1982)
Největší úspěchy: -
Nejvíc zápasů na MS: osm hráčů po 3
Nejvíc branek na MS: Eduardo Laing a Héctor Zelaya 1
Největší opory: Wilson Palacios, Amado Guevara, David Suazo
Trenér: Reinaldo Rueda (3.2.1957)
Barva dresů: modrá a bílá
Web: www.fenafuth.hn
Postavení na žebříčku FIFA: 38. místo

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.