Hlavní obsah

Schweinsteigerovi vadí argentinské provokace, Lahm napětí mírní

Tradiční bitvy fotbalových gigantů mezi Německem a Argentinou mají pokaždé velký říz. A po minulém mistrovství světa, kdy Jihoameričané neunesli čtvrtfinálové vyřazení na penalty a s Němci se přímo na trávníku poprali, se od sobotní odvety v Kapském Městě dá čekat velmi třaskavý souboj. Německý záložník Bastian Schweinsteiger si do soupeře rýpl a obvinil jej, že si už před zápasem i v jeho průběhu svým emotivním chováním za každou cenu snaží získat přízeň rozhodčích.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Bastian Schweinsteiger je na zápas s Argentinou hodně natěšený

Článek

"Když se podíváte na tu jejich gestikulaci, jak zkoušejí ovlivňovat rozhodčí... To přece není součást hry, je to neuctivé. Ale oni prostě jsou takoví," prohlásil německý záložník, který před čtyřmi lety v Berlíně byl jedním z aktérů hromadné rvačky, v níž jej napadl argentinský středopolař Maxi Rodríguez. A oba se možná v sobotu proti sobě znovu na hřišti postaví. "Bude důležité, abychom ignorovali všechny provokace," prohlásil Schweinsteiger.

Schweinsteigerova slova na adresu Argentinců v Jihoafrické republice vzbudila pozdvižení. Kouč Argentiny Diego Maradona všechno přešel s úsměvem. "Schweinsteiger má asi nervy na pochodu, když něco takového říká. Naši hráči se každopádně velmi těší na odvetu," řekl Maradona.

Půjdeme na ně s chladnou hlavou, říká Lahm

Kapitán německého týmu Philipp Lahm, známý svým diplomatickým vystupováním, se sice dnes celou věc snažil zlehčit, ale také on si do soupeře stačil rýpnout.

"Bastian řekl, co řekl. Všichni víme, že Jihoameričané jsou impulzivní a temperamentní a neumí prohrávat," prohlásil Lahm. "Uvidíme, jak se budou chovat v sobotu, až zase prohrají," pokračoval sebevědomě krajní obránce, který také čtyři roky starý incident pamatuje. "Musíme zachovat chladnou hlavu a na hřišti se věnovat jen naší práci," souhlasil Lahm.

Martín Demichelis si z německých řečí nic nedělá. "Buď je to znamení jejich nervozity, nebo respektu. Ale myslím, že to bude respekt," prohlásil Demichelis. "Nás i naší historii respektují víc i díky březnové výhře," připomněl devětadvacetiletý obránce výhru Argentinců 1:0 v přípravném utkání v Mnichově.

Demichelis prý příliš nechápe, proč se především v Německu poslední vzájemný zápas a úspěch podceňuje. "Naše vítězství devalvuje spousta lidí. Přitom Němci měli sestavu, která byla až na tři hráče totožná s tou, s níž hrají tady na mistrovství. Doufám, že zopakujeme to, co v Německu, kde nám soupeř neudělal moc starostí," věřil Demichelis.

Argentinsko-německé souboje patří k fotbalové klasice, v letech 1986 a 1990 se obě země proti sobě postavily ve finále mistrovství světa a každá z nich si připsala po jednom vítězství. Po šampionátu v Německu, kdy Argentinci jen těžko vstřebávali vyřazení na penalty ale vzájemné vztahy hodně ochladly.

Reklama