Hlavní obsah

Slováci jsou v sedmém nebi, hodnotí se na jedničku

PRAHA

Nepopsatelná radost zavládla v táboře slovenského fotbalového týmu, který si ve středečním zasněženém Chorzowě díky vlastní brance domácího polského obránce vybojoval historicky první postup na mistrovství světa. Slováci tedy vyhráli 1:0 a Slovince tak před sebe v kvalifikaci nepustili. „Měli jsme i trochu štěstí, ale byli jsme dobří v celé kvalifikaci,“ řekl kouč hostů Vladimír Weiss starší.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Slováci se radují po brance v Polsku, která znamenala jejich postup na mistrovství světa.

Článek

Slováky už kdekdo odepisoval. V sobotu si mohli vybojovat postup před vlastními fanoušky, na Tehelném poli však Slovincům podlehli 0:2. Když bylo jasné, že poslední přemožitelé svěřenců kouče Weisse vyhrají v San Marinu, museli Slováci v Polsku naplno bodovat. To se povedlo, neboť si už ve třetí minutě zápasu vsítil vlastní branku Gancarczyk. Po zápase tak mohla radost hostujícího týmu propuknout naplno.

„Byl to těžký zápas. Jsme po něm všichni moc šťastní. Měli jsme i trochu štěstí, ale byli jsme dobří v celé kvalifikaci. Dnes jsme bojovali a dali do toho srdce,“ řekl po utkání pro server sme.sk nadšený Vladimír Weiss starší. „Jsem na tyto kluky pyšný. Vítězství a postup bych chtěl věnovat nebohé mamince. Celkově jsme v této kvalifikaci udělali jednu chybičku doma se Slovinskem,“ dodal hlavní muž na lavičce Slovaků s tím, že jeho svěřenci druhý mečbol už dokázali využít.

Štěstím bez sebe byl i útočník našich východních sousedů Stanislav Šesták. „Jsem nesmírně šťastný. Je to fantazie, co jsme dokázali jako tým. Zvládli jsme celou kvalifikaci,“ jakoby stále nemohl forvard Bochumi pochopit, že se jeho tým do Jihoafrické republiky probojoval.

Zvládli to na jedničku 

Kouč Slováků Weiss i v rozhodujícím utkání v Polsku, stejně tak jako v zářijovém duelu proti českému výběru, vsadil na svého syna v základní sestavě. Vladimír Weiss mladší byl tentokrát na hřišti do 66. minuty, než jej vystřídal Novák. „První pocity se nedají popsat. Díky patří všem fanouškům v Chorzowě, kteří nás v takovémto počasí přijeli podpořit. Můžeme být na sebe hrdí. Zvládli jsme to na jedničku,“ těšilo po historicky prvním postupu slovenských fotbalistů na světový šampionát Weisse mladšího.

Nebýt brankáře Jána Muchy, který ve středečním chladném večeru zneškodnil několik nebezpečných pokusů Poláků, mohli nyní Slováci vyčkávat na přidělení silného soupeře z baráže. Brankářská jednička ve slovenské svatyni však za sebe ani jeden míč nepustila. „Terén byl katastrofální, ale pomohl nám první gól. Měli jsme příležitosti i na druhý, bohužel jsme je ovšem nedokázali využít. Nakonec jsme ale na historický úspěch dosáhli,“ těšilo Muchu, jemuž po zápase liíbal ruce reportér slovenské televize.

Naopak polský brankář Jerzy Dudek neměl po utkání příliš důvodů k radosti. „Byl to nešťastný zápas. Centr při našem inkasovaném gólu mířil do šestnáctky a nebyl vůbec nebezpečný, v pokutovém území byli jenom moji spoluhráči. Najednou se míč špatně odrazil a naneštěstí zamířil do naší brány. Gól jsme inkasovali velice brzy a to vývoj utkání ovlivnilo,“ přiznal Dudek.

Reklama

Související témata: