Hlavní obsah

V Arsenalu dělá kapitána, na šampionátu nehraje. Přesto si Fábregas nestěžuje

JOHANNESBURG

Svou absenci v základní jedenáctce Španělů jako potupu necítí, i když v londýnském Arsenalu nosí kapitánskou pásku, přesto si Cesc Fábregas moc a moc přeje, aby na něho trenér Del Bosque před finálovou partií s Nizozemci ukázal a na hřiště ho poslal. Třeba jen na pár minut ...“Mohu se jen modlit, aby se to stalo a já si alespoň část té neuvěřitelné partie zahrál,“ přiznával Fábregas před nedělním duelem.

Foto: ČTK/AP

Španělský kapitán Arsenalu Cesc Fabregas si na šampionátu moc nezahral, ale nestěžuje si.

Článek

Na šampionátu nesou podobný úděl. Kanonýr z Liverpoolu Torres i kapitána Arsenalu Fábregas se před mistrovství světa zranili a v Jižní Africe už do jarní formu nenašli. Na Fábregase se dokonce v dosavadních šesti zápasech, které hispánská družina na cestě do finále sehrála, nedostalo ani jednou místo v základní sestavě.

Třikrát se na hřišti vůbec neobjevil, třikrát jen střídal. Dvakrát dokonce Torrese. Ani v semifinále proti Němcům se na něho nedostalo!

Rozdílný je však přístup k údělu, který oba legionáře z ostrovů provází. Zatímco Torres si vyžádal audienci u trenéra a žadonil, aby ho Del Bosque ve finále postavil, Fábregas si nestěžuje a nenaříká.

„Samozřejmě že bych chtěl hrát. Dokonce v to zoufale doufám, protože o finále mistrovství světa přece sní každý fotbalista od klukovských let. Pokud ale budu muset začít na lavičce, nechť se tak stane. Pro Španělsko je přece mnohem důležitější, aby vyhrálo Světový pohár, než zda se Fábregas objeví v základní sestavě či nikoli,“ meditoval Fábregas.

„Ale když mě trenér pošle na hřiště v jakékoli fázi zápasu, dám do něho všechno, co v sobě mám,“ ujištoval.

Před nedělním finále z něho dokonce vypadlo, že si před zahájením šampionátu vyměňovali textové zpráva s holandským spoluhráčem z Arsenalu Robinem van Persiem. „Už tehdy bylo nám oběma jasné, že jestliže se máme v Jižní Africe potkat na hřišti, pak jedině ve finále. Však jsme také na toto téma žertovali, ale teď je ta chvíle tady. Bylo by fantastické, kdyby ve finále mistrovství světa nastoupili dva hráči Arsenalu.“

Před finálovou partií Fábregas plně respektuje sílu a fotbalové kvality Nizozemců, přesto věří, že si na Světový pohár sáhne se svými spoluhráči on. „Vím, že Holanďané hráli už dvakrát ve finále a nikdy na trofej nedosáhli, vím, že dali světu fotbal ofenzivní a krásný na pohled. Ale my se dnes snažíme hrát stejným způsobem, což všichni vidí a oceňují. Ostatně, semifinále proti Německu toho bylo důkazem. Dostali jsme se do finále, ale to pro nás nic neznamená, protože my chceme šampionát vyhrát.“

Reklama

Související témata: