Hlavní obsah

Vůdci hrdinného korejského lidu Kim Čongovi slíbili: My šampionát vyhrajeme!

PRAHA

I sám velký vůdce hrdinného korejského lidu Kim Čong II sestoupil z nadoblačných výšin a před cestou fotbalové reprezentace do Jižní Afriky poradil trenérovi i hráčům: „Před čtyřiačtyřiceti lety se vaši předchůdci dostali na mistrovství světa do čtvrtfinále, vy šampionát vyhrajte.“ A celá výprava jako jeden muž slíbila: „Pro našeho milovaného vůdce to uděláme!“

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Jong Tae-se z KLDR během tréninku v Johannesburgu.

Článek

První pokus učinili fotbaloví funkcionáři Korejské lidově demokratické republiky ještě před zahájením šampionátu. Usoudili, že vozit do Jižní Afriky třetího gólmana je zbytečný přepych a proto místo něho napsali na soupisku útočníka. Jenže FIFA na podvod přišla, takže Kim Mjong-won se může objevit jen v bráně.

Nepřízeň vedení světového fotbalu ovšem stmelila tým, který trenér Kim buduje už několik let z hráčů reprezentační sedmnáctky startující na MS této věkové kategorie v roce 2005 v Mexiku a na šampionátu dvacítek před třemi lety v Korejské republice, ještě víc. Doma je měl k dispozici takřka permanentně na soustředění, kde panoval přísný kasárenský režim a neskutečný dril, velký vůdce komunistického režimu Kim Čong dokonce povolil, aby v Pchjong Jangu vyrostlo hřiště s umělým povrchem, na němž se reprezentanti připravovali a všechny soupeře v dlouhé asijské kvalifikaci na něm udolali.

Na světový šampionát samozřejmě cestoval výběr složený takřka výlučně z hráčů Korejské lidově demokratické republiky, kteří jsou všichni podle tvrzení tamních funkcionářů ryzími amatéry. Několik výborných profesionálů majících rodiče pocházejících z KLDR a působících hlavně v Japonsku či Korejské republice by se sice v týmu objevit mohlo, ale pro komunistický režim je nepřípustné, aby hráli společně s věrnými syny své země. Výjimku představuje Hong Jong-čo působící v ruském Rostově na Donu, a dále pak An Jong-hak a hlavně Čong Te-se hrající v Japonsku.

Šestadvacetiletý rodák z Japonska Čong Te-se je potomkem jihokorejských rodičů. Přestože většinu života strávil v Japonsku, kde také hraje za místní celek Kawasaki, zvolil si nastupovat za KLDR, kde je se 14 góly aktuálně nejlepším střelcem týmu. Své zemi slíbil, že na mistrovství světa dá v každém zápase alespoň jednu branku.

Tým KLDR se ocitl ve skupině smrti společně s Brazílií, Portugalskem a Pobřežím slonoviny, trenér Kim Čong-hun však přesto prohlásil, že z ní postoupí. Experti znalí asijského fotbalu soudí, že vsadí na totální defenzivu, kterou jeho tým vzývalo už v kvalifikaci. Severní Korea totiž hrála se třemi stopery, dvěma krajními beky a třemi hráči ve středu pole, kteří ovšem měli také obranné úkoly. Všichni je plnili vzorně a hlavně disciplinovaně, takže pro soupeře představovalo obrovský problém dát Korejcům gól.

V Jižní Africe je však pramálo pravděpodobné, že by s podobnou taktikou dokráčel hodně mladý tým ke zlatu, jak svému vůdci slíbil. „Mám v mužstvu hned několik hráčů, kteří zažili vítězství 3:0 nad týmem Pobřeží slonoviny na světovém šampionátu sedmnáctek před pěti lety v Mexiku. Teď budeme ve slavných vítězstvích pokračovat,“ hlásá ovšem trenér Kim Čong-hun.

KLDR
Program ve skupině G: 15. června Brazílie, 21. června Portugalsko, 25. června Pobřeží slonoviny.
Účast na MS: 1x (1966)
Největší úspěchy: čtvrtfinále MS 1966
Nejvíc zápasů na MS: 7 hráčů po 4
Nejvíc branek na MS: Pak song-čin 2
Největší opory: An Jong-hak, Hong Jong-čo, Čong Te-se
Trenér: Kim Čong-hun (1. září 1956)
Barva dresů: červená
Web: -
Postavení na žebříčku FIFA: 105. místo

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články