Hlavní obsah

Bílka podrželi střelci, které přehlížel. Lafata ani Dočkal však satisfakci necítí

Olomouc
Aktualizováno

Padne kouč Bílek, nebo u fotbalové reprezentace přečká zimu? To byla kardinální otázka provázející přátelský duel se Slovenskem v Olomouci. Podle strahovských tam-tamů se odvolání kouče na páteční výkonný výbor FAČR opravdu chystalo. Po výhře 3:0 v derby dvou zemí bývalé společné federace se však bude Bílek šéfům odvolávat dost složitě. Paradoxně ho svými góly podrželi střelci, které celý podzim přehlížel...

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva David Lafata, Ladislav Krejčí, Vladimír Darida a vzadu Bořek Dočkal se radují z gólu.

Článek

Je to gól. Dokonce trojitý. První dvě branky vstřelil jablonecký snajpr David Lafata. Útočník, který je podle Bílka dobrý hlavně pro českou ligu, méně už pro mezinárodní fotbal. A třetí trefu přidal mladý Bořek Dočkal. Bývalému kapitánovi reprezentační jedenadvacítky se v Trondheimu výrazně daří již od léta, přesto pozvánku do áčka poprvé dostal až nyní.

Oba hrdinové tedy mohou mít na Bílka pifku a teď mají šanci si ho vychutnat. Ani jeden z nich to ovšem neudělal.

„Žádná satisfakce. Pro mě je podstatné, že jsem od trenéra šanci od začátku zápasu dostal, dva góly v úvodu dal a hlavně že jsme v pohodě 3:0 vyhráli," ujišťoval Lafata. „S panem Bílkem jsme byli předem domluvení, kdy mě přibližně vystřídá, což se naplnilo. Po utkání mi v kabině poděkoval," dodával.

Bořek šikula podtrhl skvělou sezónu

Zatímco dvojnásobný král střelců české ligy ve stínu protěžovaného Pekharta alespoň po minutách starty za národní tým sbíral, mladý Dočkal jako by pro Bílka a jeho realizační tým neexistoval, přestože o sobě dával hlasitě vědět i na pohárové scéně. Až se tomu začali divit i v Norsku...

„Kdepak, ani pro mě to není žádná satisfakce. Také já jsem především rád za první šanci v národním týmu. Už mám prostě takovou sezónu, že dávám hodně gólů. A teď jsem to podtrhl trefou hned při reprezentačním debutu. Víc jsme si ani přát nemohl," pochvaloval si Dočkal.

Legionář z Norska také vyzdvihl, že se nováčci mohli během derby opřít o zkušenější hráče. Třeba o stopera Tomáše Sivoka, který moc dobře vnímal, že Bílkovi jde o krk.

Sivok moc dobře věděl, že hraje za trenéra

„Nevím jak ostatní, ale já rozhodně za trenéra hrál. Co se poslední měsíc kolem něj dělo, to bylo dost nefér. Taková je bohužel česká společnost," postěžoval si turecký krajánek.

Otázkou je, zda hráči koncertem v posledním utkání kalendářního roku kouče opravdu zachránili. Sám Bílek přece tvrdí, že směrodatná by měla být kvalifikace, a ne přátelák se Slováky.

„To všechno jsou spekulace, vůbec ne příjemné. Snažili jsme se, makali, to jediné jsme mohli pro trenéra udělat. A pozitivní je, že každý z nováčků potvrdil, že kvality na reprezentaci má. Teď jde o to, aby tyto výkony dokázali zopakovat a do nároďáku se postupně zapracovat," poukázal Sivok.

„Byl to jednoznačně nejlepší zápas za moji éru v reprezentaci. Vyplynulo to z toho, že každý z nás měl spoustu míčů, zatímco Slováci byli úplně mimo. Ke konci už to bylo bago," liboval si vynikající záložník Vladimír Darida.

„Bohužel. Stydím se za to, co jsme tady předvedli," špitl Marek Hamšík. Ani kapitán Slováků rozhodně nepotvrdil pověst velké hvězdy z Neapole.

Reklama