Hlavní obsah

Bosna po porážce od Nigérie ze skupiny nepostoupí. Německo remizovalo s Ghanou, Messi vysvobodil Argentinu

Praha
Aktualizováno

Barcelonský Lionel Messi urval pro Argentinu očekávané tři body a vytoužený postup do vyřazovací fáze fotbalového MS v Brazílii až v nastaveném čase duelu proti outsiderovi z Íránu (1:0). Německo si po jednoznačném vítězství nad Portugalci připsalo ve druhém zápase remízu s Ghanou. Na konečných 2:2 vyrovnal v 71. minutě střídající Miroslav Klose. Půlnoční duel byl pro Nigérii i Bosnu utkáním o udržení postupových nadějí. Rozhodčí nejprve neuznali regulérní gól Edina Džeka, a tak se na druhé straně prosadil ve 29. minutě Peter Odemwingie. Afričané díky tomu zvítězili 1:0, Bosňané na turnaji končí.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Nigérijský střelec Peter Odemwingie (číslo 8) slaví gól do sítě Bosny a Hercegoviny.

Článek
Fotogalerie

Messi a spol. nedokázali na fotbalovém mistrovství světa v Brazílii proti Íránu skórovat více než 90 minut hry. V prvním poločase se fotbalový trpaslík zakopal před svým pokutovým územím a bránil bezgólový stav. Po změně stran se Íránci osmělili a několikrát také nebezpečně zahrozili. Až v nastaveném čase vystřelil favoritovi tři body a postup do vyřazovací fáze turnaje právě hvězdný Messi.

Sobotní program MS:
Skupina F
Argentina - Írán 1:0
Branka: 90.+1 Messi.
Skupina G
Německo - Ghana 2:2
Branka: 51. Götze, 71. Klose - 54. A. Ayew, 63. Gyan.
Skupina F
Nigérie - Bosna 1:0
Branka: 29. Odemwingie.

Argentinský trenér Alejandro Sabella poslal do základní sestavy hned trojici útočníků světové extratřídy Sergia Agüera, Gonzala Higuaína a Lionela Messiho, ale nebylo mu to příliš platné. Jihoameričané sice měli jasnou územní převahu i drtivé držení míče, ke gólům ani spršce velkých šancí to však nevedlo. Higuaín se sice několikrát dostal do souboje s íránským gólmanem Haghíghím, vyzrát na něj ale nedokázal. Ještě hůře než forvard italské Neapole si počínal kanonýr Manchesteru City Agüero, který toho na trávníku mnoho nepředvedl.

Zodpovědnost tak na sebe musel vzít očekávaný hrdina Messi. Argentinská desítka si na svůj moment počkala až do začátku nastavení. Messi si typickým způsobem navedl míč do středu na střelu a po jeho kouzelné levačce se míč zastavil až v síti. Íránci po heroickém výkonu popadali smutně na trávník, za svůj výkon nakonec nezískali ani bod.

Ghaňané obrátili duel s Německem, nakonec brali bod

Němci zahájili šampionát excelentně, když ve skupině G smázli Portugalce 4:0. Ve druhém zápase se svěřenci Joachima Löwa utkali se čtvtrtfinalisty minulého šampionátu z Ghany, Afričané potřebovali po úvodní porážce 1:2 od USA nutně bodovat. Šlo o reprízu čtyři roky starého duelu ze základní skupiny D na turnaji v JAR, kde se po gólu Mesuta Özila radovali z nejtěsnější výhry 1:0 Němci.

Stejně jako na předchozím MS tak proti sobě nastoupili nevlastní bratři Kevin-Prince (Ghana) a Jérome (Německo) Boatengovi. Jejich souboj nakonec doma zlou krev neudělá, protože duel obou celků skončil asi spravedlivou remízou 2:2.

Po bezbrankové první půli otevřel skóre zápasu v 51. minutě šťastnou trefou Mario Götze, který si po centru Thomase Müllera hlavičkou napálil vlastní koleno, od nějž se míč odrazil až za brankovou čáru. Ghaňané byli blízko vyřazení, ale během necelých deseti minut se jim podařil famózní obrat. V 54. minutě nejprve ve vápně Německa nejvýše vyšplhal André Ayew a nedal Neuerovi šanci, stejně si počínal při rychlém brejku střelou pravačkou kapitán týmu Asamoah Gyan.

Na konečných 2:2 vyrovnal střídající Miroslav Klose v 71. minutě. Kanonýr s polskými kořeny se prosadil dorážkou zblízka po rohovém kopu. Pro Kloseho šlo již o 15. trefu na světových šampionátech, čímž vyrovnal historické maximum legendárního Brazilce Ronalda.

Bosna je ze hry venku, Džeko smutným hrdinou

Půlnoční duel ve skupině F byl utkáním soupeřů, kteří čekali na první výhru na turnaji. Nigérie na úvod remizovala s Íránem a Bosna těsně podlehla Argentině. Po výsledku 1:0 nakonec Afričané ukončili čekání na výhru na MS, které trvalo od roku 1998 devět zápasů. Od listopadu byli navíc už šest zápasů bez vítězství.

Do duelu vstoupili aktivněji Balkánci, obranu Nigérie zlobil především exteplický forvard Edin Džeko. Tomu dokonce rozhodčí ve 24. minutě chybně neuznali gól pro domnělý ofsajd. O pět minut později padla rozhodující branka, o níž se po výpadu Emenikeho po pravé straně postaral Peter Odemwingie. V otevřeně hraném druhém poločase byli Afričané několikrát blízko definitivní pojistce vítězství, ale nakonec byli v nastaveném čase rádi, že Džekovu střelu zastavila konstrukce branky.

Fotbalisté Bosny mají po dvou porážkách před sebou poslední utkání na svém premiérovém světovém šampionátu, v němž se utkají s Íránem. Nigérijcům naopak stačí k jistotě postupu jakýkoli bodový zisk v duelu s favorizovanou Argentinou. Pokud ale Írán neporazí Bosnu, postoupí Afričané do osmifinále i tak.

Reklama