Hlavní obsah

Exsparťan Bony dostal přednost před Drogbou a skóroval. Byl to taktický záměr, omlouval se kouč

Fotbalisté Pobřeží slonoviny nevstoupili do MS v Brazílii dobře, po poločase Sloni prohrávali gólem Hondy 0:1 s Japonskem. Trenér afrického týmu Sabri Lamouchi do druhé půle ale vytasil své eso z rukávu - legendárního kanoýra Didiera Drogbu. Jeho přítomnost na trávníku spoluhráče probudila k obratu během dvou minut, o který se postarali Bony Wilfried a Gervinho. Drogbovo pozdní nasazení ale nebylo podle kouče vynucené průběhem hry, šlo podle něj spíše o skvěle připravený a zvládnutý taktický záměr.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Oslavná jízda - Gervinho (vlevo) a Didier Drogba z Pobřeží slonoviny.

Článek
Fotogalerie

„Samozřejmě byl Drogba zklamaný, že začal na lavičce, ale o to větší chuť měl, když se dostal do hry," radoval se po výhře 2:1 nad Japonskem Lamouchi. „Z části to bylo kvůli jeho kondici, protože kvůli zranění odehrál celý zápas naposledy před pár měsíci. Proto jsem se z taktických důvodů rozhodl, že bude pro nás užitečnější, když začne z lavičky," vysvětlil kouč Slonů.

Lamouchi tak připomněl, že šestatřicetiletý Drogba musel, stejně jako mnoho dalších velkých hvězd světového fotbalu, závodit s časem, aby se dal po zdravotní stránce pro šampionát včas dohromady. Pohled na bývalého spoluhráče Petra Čecha v Chelsea pouze na lavičce náhradníků ale přesto nechápavě nadzdvihl nejedno obočí.

Drogba mění pravidla hry

„U Drogby je jedno, jestli začíná zápas nebo jde do hry z lavičky, vždycky ovlivní hru. Je to hráč, který mění pravidla hry," prohlásil Lamouchi s tím, že kromě vzpruhy vlastních spoluhráčů vyvolává Drogbův příchod na hřiště také hrůzu v táboře soupeře. „Musel při léčbě podstoupit hodně obětí, aby tu mohl být s námi. Znovu ukázal svou důležitost pro tým a já mu za to děkuji," dodal.

Gólman Japonska Ejdži Kawašima si také všiml, že příchod Drogby přeskupil rozložení sil na hřišti. „Je pravda, že když Drogba přišel na hřiště, soupeř si začal více věřit. Změnilo to utkání," připustil Kawašima.

Pobřeží slonoviny se v utkání dlouho nemohlo prosadit, ale v 64. minutě poslal pravý obránce Serge Aurier krásný centr na hlavu Bonyho Wilfrieda a bývalý hráč Sparty srovnal. Za další dvě minuty přišla téměř totožná akce, tentokráte Aurier našel na přední tyči Gervinha, který rozhodl o výhře.

Aurier chybou zavinil gól, pak sám dva připravil

Krajní bek francouzského Toulouse, o jehož služby se toto léto uchází přední ostrovní celky, se tak stal teprve druhým Slonem, který na MS zaznamenal v jednom utkání dvě asistence. Předtím se to povedlo jen v roce 2010 levému obránci Arturovi Bokovi. Aurier tak vrchovatě napravil vlastní zaváhání při poziční hře, které předcházelo jedinému gólu Japonců z kopačky Hondy. A vysloužil si pochvalu i od nejslavnějšího krajana.

„Mlaďas dnes promluvil do zápasu," ocenil jednadvacetiletého borce kapitán týmu Drogba. „Serge přinesl do hry energii i klid a odehrál opravdu fantastický zápas," dodal. Přihrávky mladého beka ocenil i autor prvního gólu a Drogbův náhradník Bony. „Jeho centry byly prostě perfektní. Stačilo mi jen nastavit hlavu a bylo to. Všechno ostatní za mě zařídil tím centrem on,“ rozplýval se exsparťanský útočník.

„Nemohu tomu uvěřit. Jsem na prvním mistrovství, navíc tady v Brazílii a ještě k tomu takhle pomohu k našemu vítězství. Je to jak sen," radoval se Aurier. O jeho služby se po šampionátu svede mezi slavnými kluby pěkná mela, což očekává i sám Drogba. „Je to nejlepší pravý bek ve Francii. A věřím, že se bude ještě zlepšovat a dostane se do anglické Premier League," věští parťákovi z reprezentační kabiny velkou budoucnost opěvovaný kanonýr.

Reklama