Hlavní obsah

Italové kvůli MS v tropech trénovali v sauně

Manaus

Italští fotbalisté přípravu na zápasy mistrovství světa uprostřed dusné a horké amazonské džungle nepodceňují. Odpovídá tomu i jejich jídelníček, který pro ně poprvé na světovém nebo evropském šampionátu nesestavuje týmový kuchař, ale lékaři a odborníci na výživu.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Italská fotbalová reprezentace během tréninku v Mangaratibě.

Článek

Italové tak po trénincích například pijí kokosové mléko. "Je to vhodný doplněk, stejně jako papája a ananasy, které mají protizánětlivé vlastnosti," řekla agentuře AP nutriční specialistka Azzuri Elisabetta Orsiová.

"Všechna jídla jsou připravená s ohledem na klima. Takže žádné omáčky a ochucovadla, ale jednoduché recepty ze syrové zeleniny, aby byla pod kontrolou tvorba kyseliny při zátěži a stresu. A také ovoce, které pomáhá tělu s hydratací a regeneraci," přidala Orsiová.

Exotické ovoce do menu zařadil trenér Cesare Prandelli poté, co se jeho tým před rokem na Poháru FIFA v Brazílii nemohl vyrovnat s velkou vlhkostí a vedrem. V semifinále se Španělskem tehdy dokonce osm hráčů chtělo kvůli potížím o přestávce střídat.

V sauně jezdili na rotopedech

"Nikdy se mi něco takového nestalo. Proto jsem jim řekl, ať se domluví mezi sebou," uvedl Prandelli, který kvůli přípravě na tropické podmínky také nechal v tréninkovém centru ve Florencii postavit přímo u hřiště saunu.

Hráči pak do ní během tréninku chodili jezdit na rotopedech a pak si chladili ruce v ledové vodě. Sauna totiž měla napodobit klima v Manausu, kde se teplota běžně pohybuje kolem 30 stupňů Celsia, vlhkost činí 90 procent a vše navíc komplikují také všudypřítomní komáři.

"Vedro bude problém pro všechny," uvedl stoper Andrea Barzagli. "Ale myslím, že díky napodobení podmínek v Manausu jsme na něj připravení," dodal.

Jednu věc ale Italové měnit nehodlají - tradiční předzápasový rituál. "Pořád milujeme těstoviny," uvedla Orsiová. "Před zápasy si dáváme tradiční trikoloru - těstoviny, rajčata a panenský olivový olej," uvedla.

Reklama

Související témata: