Hlavní obsah

OBRAZEM: Stovky fandů přišly na letiště v Montevideu podpořit Suáreze. Snajpr přiletěl se zpožděním

Montevideo
Aktualizováno

Zatímco v Itálii je nenáviděn, v jeho rodné vlasti ho lidé zbožňují. Uruguayského fotbalového útočníka Luise Suáreze, který obdržel od disciplinární komise FIFA za kousnutí obránce squadry azzury Giorgia Chielliniho trest na čtyři měsíce, přišly na letiště v Montevideu přivítat davy fanoušků. Dlouho bylo čekání marné, kanonýr Liverpoolu byl v té době ještě v Brazílii. Po průtazích s příletem museli být příznivci přesunuti na nedalekou leteckou vojenskou základnu. A nakonec se příletu Suáreze dočkali.

Foto: Matilde Campodonico, ČTK/AP

Malý chlapec vyjadřuje na letišti v Montevideu podporu Luisi Suárezovi. Nasadil si plastové upíří zuby.

Článek
Fotogalerie

Po setkání s příznivci kontroverzní útočník odcestoval s rodinou domů do města Solymar. Na letišti dokonce nechyběl ani prezident země José Mujica. Fanoušci se svolali především na facebooku, kde vznikají i další iniciativy na podporu liverpoolského kanonýra.

Příznivci plánují zahltit facebookovou stránku Mezinárodní fotbalové federace FIFA, ale také podepisují petici na zrušení trestu. Přes 100 tisíc signatářů tvrdí, že FIFA tvrdým postihem potvrdila, že upřednostňuje některé jiné týmy.

"Pro každého platí jiné standardy. Přesně kvůli tomu jsou všichni tolik rozčílení a přesně to nás všechny tolik bolí," tvrdil i prezident Mujica ve čtvrtečním televizním rozhovoru, který s ním vedl bývalý hvězdný argentinský útočník Diego Maradona, další ze Suárezových zastánců.

Suárez tvrdě pyká za nesportovní chování, kterého se dopustil v úterním duelu světového šampionátu s Itálií. Disciplinární komise mu zastavila činnost na čtyři měsíce, a to včetně klubového fotbalu.

Suárezovým incidentem se v současné době baví v dějišti šampionátu snad všichni fandové. Jeho kousnutí se stalo velkým hitem. Na slavné pláži Copacabana v Riu se u reklamního billboardu, na němž uruguayský snajpr cení své bílé zuby, fotí řada příznivců. Zvěčnit se u plakátu sedmadvacetiletého forvarda představuje pro návštěvníky turnaje ohromné lákadlo. Někteří neváhají u billboardu ani odhalit svá ramena.

Zatímco uruguayská opora zamířila domů, zbytek týmu vyrazil do Ria de Janeiro na sobotní osmifinále s Kolumbií. "Odjel se slzami v očích," řekl jeden z členů výpravy Ernesto Dehl.

Spoluhráči ho litovali i proto, že se kvůli MS v rekordně krátké době zotavil z artroskopie kolena a kýžený efekt to nepřineslo. "Dal spoustu úsilí do toho, aby se na šampionát dostal. Strašně moc chtěl pomoci týmu uspět," dodal Dehl.

Reklama

Související témata: