Hlavní obsah

VIDEO: Rakev už je před jerevanským stadiónem nachystána. Symboliku v tom ale nehledejte, bránili se Arméni

Jerevan

Ta rakev musela stát majlant... Dubová, náramně bytelná, s víkem bohatě vyřezávaným. V pondělním poledni ji zrovna skládali na dvorek jedné z chatrčí hned u hlavního vchodu na jerevanský Stadión republiky. Místní chlapi smekli, ženské z barabizen stlučených z prken, plechu a kusů kartonu zamáčkly slzu. Že by kus symboliky před úterní kvalifikační partií české fotbalové reprezentace? „Nic takového, šance jsou fifty fifty,“ pravil o pár desítek minut později trenér arménského výběru Vardan Minasjan, když měl hodnotit vyhlídky obou týmů.

Stadión JerevanVideo: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Čas se tady zastavil. Před stadiónem, na němž bude česká reprezentace odvracet v úterním odpoledni kvalifikační pohřeb, tedy určitě. Rozestavená a už léta opuštěná paneláková monstra ještě z dob reálného socialismu na jedné straně ulice, chatrče ve stylu latinskoamerických slumů na druhé. Vraky stařičkých mercedesů i žigulíků mezi tím. A samozřejmě arménské babušky nabízející kolemjdoucím pirohy i svazky uvadlých kytek. Na hrob i na rakev, kterou vedle skládali...

Babuška s košťátkem i ručníky přes klandry

Stadión vystavěný v sedmatřicátém ještě za Stalina sice Arméni už několikrát zrekonstruovali a také přejmenovali, ale ani poslední modernizace před čtrnácti lety ho příliš nevypulírovala. A to UEFA poslala do Jerevanu přes tři milióny dolarů, aby odpovídal alespoň jakýmsi standardům.

Teď je zastřešený, sedačky pro pohlaváry a bafuňáře jsou také nové, umělé zavlažování trávníku a teplé počasí k tomu se postaralo o nádherně zelený pažit. Paráda se po něm projít, natož pak na něm hrát. Však si ho také domácí pořadatelé náramně hledí. Babuška dokonce dostala do rukou smeták, lopatku a igelitku a celé dlouhé hodiny vymetala každé stéblo a zrnko hlíny, aby hřiště bylo jako koberec.

A jiná si zase vzala do parády ručníky a prádlo nachystané v šatnách pro hráče obou týmů. Pečlivě vyprané osušky dokonce rozvěsila po ohrazení kolem hřiště, aby důkladně proschly a absorbovaly sluneční paprsky.

Kouč Arménů počítá ztráty, ale neběduje

„Všechno bude pečlivě připraveno. Už proto, že na zápas s Čechy bude plno, protože patnáct tisíc fanoušků určitě do ochozů přijde," ujišťoval jeden z pořadatelů, že v úterý bude na kvalifikační duel vyprodáno. Vstupenky, které stojí od tří do osmi tisíc arménských dramů, což v přepočtu představuje nějakých 130 až 500 korun, ale zatím moc na odbyt nejdou.

„Hodně na diváky a jejich podporu spoléháme," přidával se i devětatřicetiletý kouč arménské reprezentace Vardan Minasjan, který je před utkáním s českým týmem v hodně složité situaci.

„Sedm hráčů, s nimiž jsem počítal do základní sestavy, mně bude chybět, což už je hodně citelná ztráta. Zvláště absence Mchojana, Mkrtčjana a Artura Edigarjana představuje značnou komplikaci, neboť jde o klíčové muže naší sestavy," posteskl si arménský kouč.

Že by však myslel na nejhorší a hořekoval? Že by se snad obával, že za panující konstelace nachystají Češi naopak pohřeb jeho týmu?

„Dám příležitost mladým hráčům a jsem přesvědčen, že prokážou charakter a nezklamou ani diváky, ani mě. Proto tvrdím, že šance jsou fifty fifty pro oba týmy, i když pochopitelně vím, že Češi jsou disciplinovaným a organizovaně hrajícím mužstvem," pravil Vardan Minasjan, aby mnohoznačně dodal: „Viděl jsem však také jejich zápas proti Dánům..."

Reklama

Související témata: