Hlavní obsah

Francie - Austrálie 2:1Francie slaví moderní vítězství. Oba její góly byly uznány díky technickým vymoženostem!

MinutaMin. Tým Hráč Akce
58. Griezmann (penalta) 1 : 0
62. Jedinak (penalta) 1 : 1
81. Pogba 2 : 1
Záznam online reportáže

Kazaň

Další z favoritů má za sebou vstup do turnaje. Francie se v úvodním duelu skupiny C střetla v Kazani s Austrálií a po velmi rozpačité první půli nakonec svěřenci Didiera Deschapmse vyhráli 2:1 i díky moderním technologiím. O penaltě před prvním gólem se rozhodovalo u videa, a rozhodující trefa byla také potvrzena s pomocí moderní technologie Goal Line, která odhalila přítomnost balónu za brankovou čárou.

Foto: David Vincent, ČTK/AP

Australští fotbalisté protestují proti rozhodnutí uruguayského Andrése Cunhy, který po zhlédnutí videa zpětně nařídil ve prospěch Francie pokutový kop.

Článek
Fotogalerie

Francie hned po rozehrávce uzamkla Austrálii na vlastní polovině. Fotbalisté ve žlutých dresech tak v obranném bloku spíše stínovali přihrávky favorita.

Po čtyřech minutách se Francouzi dočkali první šance, ale Pogba z přímého kopu trefil jen prostor střežený gólmanem Ryanem.

Australané se postupně vymaňovali z pevného sevření a v 17. minutě se dočkali první velké šance. Lloris však dokázal nebezpečnou teč spoluhráče Tolissa vytěsnit na rohový kop a neumožnil tak dobíhajícímu Sainsburymu skórovat.

S blížícím se koncem poločasu tempo hry opadalo, vážnější šanci si ani jeden z týmů nevypracoval.

Penalty a video v akci

Po změně stran se dostal do šance Antoine Griezmann, kterého skluzem na poslední chvíli zastavil Risdon. Hra pokračovala dál, nicméně rozhodčí si při následném přerušení vyžádal kontrolu u videa a vzápětí nařídil pokutový kop. K míči se postavil sám Griezmann a střelou přesně k tyči poslal Francii do vedení.

Za dvě minuty byla na světě další penalta, tentokrát na druhé straně. Umtiti nepochopitelně sáhl rukou po centrovaném míči a rozhodčí tentokrát ani nepotřeboval žádnou konzultaci a rovnou ukázal na penaltový puntík. Z něj pak s přehledem vyrovnal kapitán Mile Jedinak.

Rozdílový gól přišel v 82. minutě, kdy se ke střele dostával Paul Pogba, jenže Aziz Behich ve snaze odkopnout do bezpečí jen pomohl míči na cestě do břevna a následně pár centimetrů za brankovou čáru. Rozhodující trefa byla nakonec uznána Pogbovi.

Mistrovství světa ve fotbale - skupina C:
Francie - Austrálie 2:1 (0:0)
Branky: 58. Griezmann z pen., 81. Pogba - 62. Jedinak z pen. Rozhodčí: Cunha - Taran, Espinosa (všichni Urug.) - Vigliano (video, Arg.). ŽK: Tolisso - Leckie, Risdon, Behich. Diváci: 41.279.
Sestavy:
Francie: Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez - Tolisso (78. Matuidi), Kanté, Pogba - Griezmann (70. Giroud), Mbappé, Dembélé (70. Fekir). Trenér: Deschamps.
Austrálie: Ryan - Risdon, Milligan, Sainsbury, Behich - Mooy, Jedinak - Leckie, Rogic (72. Irvine), Kruse (84. Arzani) - Nabbout (64. Juric). Trenér: Van Marwijk.

Reklama

Související témata: