Hlavní obsah

Kanárci se přepočítali. Kadeřábkův kámoš ukončil jejich spanilou sérii

Rostov
Aktualizováno

Tak už víte, proč je Švýcarsko šestým týmem světového žebříčku? Neleklo se ani Brazílie a překvapivou remízou 1:1 se postaralo o další senzaci úvodního kola fotbalového mistrovství světa v Rusku. Kanárci přitom v úvodním zápase turnaje ztratili body poprvé od roku 1978, po devíti utkáních. „Přípravné zápasy nám vyšly, tak jsme si věřili i na Brazilce,“ culí se Steven Zuber, autor vyrovnávací branky Švýcarů.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Steven Zuber oslavuje svůj gól proti Brazílii.

Článek
Fotogalerie

Přepočítali se. Za stavu 1:0 kontrolovali vývoj zápasu a vypadli z role. Jako by zapomněli, proti komu hrají.

„Věděli jsme, že nás čeká těžký zápas. Švýcaři jsou velkým tým. Jsme zklamaní, ale máme před sebou další dva zápasy ve skupině," drbe si hlavu Philippe Coutinho, který otevřel skóre.

„Můj gól byl hezký. Podstatné však je, aby mužstvo vyhrávalo, aby góly dávali všichni," kaboní se hvězda Barcelony.

O výhru jasného favorita připravila hrubý chyba při zónovém bránění rohového kopu.

Vstupní zápasy Brazílie na MS:
1978 Švédsko 1:1
1982 SSSR 2:1
1986 Španělsko 1:0
1990 Švédsko 2:1
1994 Rusko 2:0
1998 Skotsko 2:1
2002 Turecko 2:1
2006 Chorvatsko 1:0
2010 KLDR 2:1
2014 Chorvatsko 3:1
2018 Švýcarsko 1:1

Jasný faul, bědují Brazilci

„Máme takové signály nacvičené. Centr od Shaqiriho byl prostě skvostný. Musel jsem ho proměnit, mé zakončení bylo vlastně snadné," kření se Steven Zuber, spoluhráč českého reprezentanta Pavla Kadeřábka z německého Hoffenheimu.

Právě Zuberův gól byl nejspornějším mementem zápasu. Jeho autor si před ním evidentně odstrčil bránícího Mirandu, což Brazilci vehementně, ale marně rozhodčímu názorně ukazovali.

„Jasný faul! Ale co se dá dělat, jedem dál," brblá Coutinho.

Svět je musí brát vážně

Se Švýcary ze zkrátka musí počítat. „Kvalifikace jim vyšla výborně, jsou dlouho pospolu, i s trenérem, mají něco zažité. Určitě postoupí," očekává kapitán české reprezentace Marek Suchý, hráč Basileje.

"Jsem hrdý na můj tým. Soupeř se dostal na koně, ale během celých 90 minut jsme ani jednou neztratili morálku. Po Španělsku jsme v krátkém rozpětí dokázali srovnat zápas také s Brazílií. Svět nás bere vážně. Z posledních 22 zápasů jsme podlehli jen evropským šampionům z Portugalska. A to je velká série," pochvaluje si Vladimir Petkovič, bosenský trenér Švýcarska.

Reklama