Hlavní obsah

Nejvyšší odškodné za mistrovství světa pošle FIFA do Anglie. Které kluby dostanou nejvíc?

Praha

Z úspěchu Anglie na mistrovství světa profitují i kluby Premier League. Právě Albion, který v Rusku došel až do semifinále, obdrží od Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) nejvyšší sumu z celkového balíku 157 miliónů liber (přes 4,5 miliardy korun). Jako kompenzaci klubům za účast jejich hráčů na šampionátu.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalisté Francie se radují ze zisku titulu mistrů světa

Článek

Částka? Téměř 31 miliónů liber (892 miliónů korun). Na poměry v anglickém fotbale suma nikterak horentní (týdenní mzdy top hráčů se pohybují mezi 200 až 300 tisíci liber). Nejvíc zinkasuje Manchester City, který měl v Rusku celkem 16 hráčů. Na Etihad poputuje 3,9 miliónu liber. Pomyslná stříbrná příčka patří Realu Madrid, třetí a čtvrté místo patří opět anglickým týmům (Chelsea a Tottenham), až poté následují giganti Barcelona a PSG.

Odškodnění se dočká 384 klubů. Vycházelo se z částky 6408 liber (186 000 korun) za každý den pobytu hráče na MS, plus 14 dnů před začátkem turnaje. Ten trval přesně měsíc, maximální částka za fotbalistu, týkající se finalistů, činila lehce přes 288 tisíc liber (cca 8,37 miliónu korun).

„Dohoda mezi kluby a fotbalovými federacemi je seriózní, je velkým přínosem. Kluby investují obrovské prostředky do výkonnostního růstu hráčů, kteří přispívají k finančnímu a sportovnímu úspěchu národních týmů. Je proto spravedlivé je odměnit," říká předseda Asociace evropských fotbalových klubů Karl-Heinz Rummenigge.

Kompenzace neustále rostou

Bývalý německý reprezentant je zároveň členem top managementu Bayernu, který za ME 2012 inkasoval od UEFA nejvyšší sumu (3,1 miliónu eur, tedy 80 miliónů korun). Evropská federace kompenzace neustále navyšuje. Zatímco na EURO 2012 se mezi kluby rozdělilo 100 miliónů eur (2,6 miliardy korun), přede dvěma lety ve Francii to bylo už 150 miliónů eur (3,9 miliónů korun). Na příštím EURO v roce 2020 UEFA přihodí dalších 50 miliónů eur.

Z českých klubů se světového šampionátu neúčastnil žádný fotbalista, z posledních dvou ME ale tuzemské týmy profitovaly. Nejvíc Viktoria Plzeň, dohromady si přišla na téměř 30 miliónů korun (následuje Sparta s 12,3 milióny korun a Jablonec 5,3).

„Na první pohled se ta suma zdá lákavá a pro klub velmi zajímavá, na druhé straně to má i svá rizika, která klub podstupuje. Hráč se během turnaje může zranit a klub přijde o násobně větší sumu z případného transferu.

Hráči se vám vrátí později do přípravy, což je zase komplikovanější, pokud hrajete předkola evropských pohárů. Nicméně jsme rádi, pokud naši hráči reprezentují, je to ocenění naší práce a pro klub čest," říká generální manažer Plzně Adolf Šádek.

Nejvyšší odškodné za mistrovství světa
PořadíKlubyčástka
1.Manchester City3,9
2.Real Madrid3,8
3.Chelsea3,5
4.Tottenham3,4
5.Barcelona3,3
6.Paris Saint-Germain3,2
7.Manchester United3,0
8.Monako2,7
9.Atlético Madrid2,4
10.Juventus Turín2,2
Pozn.: částky uvedené v tabulce jsou v miliónech liber

Reklama

Související témata: