Hlavní obsah

Německý důchodce dorazil na šampionát traktorem starším, než je on

zp (Moskva)Sport.cz

Posedlost fotbalových fanoušků světovým šampionátem nezná mezí. Anglický sudí Martin Atkinson se třeba vydal do Ruska na kole, takže v rámci charitativní akce musí zvládnout 2700 kilometrů, než dorazí z Ostrovů do Kaliningradu. Jistý Egypťan vyrazil na mistrovství světa rovněž na kole, Číňan Quin Li zase osedlal svého koně Karamana, aby mohl navštívit stadióny od Soči po Petrohrad. Německý důchodce Hubert Wirth pro změnu dorazil do Ruska s traktorem. A ne tak ledajakým, protože jeho monstrum je staré osmdesát dva let.

Foto: Sport.cz

Sedmdesátiletý německý důchodce dorazil na šampionát v Rusku traktorem, který je o dvanáct let starší než on.

Článek

V polovině května se sedmdesátiletý německý senior vydal na cestu, teď už je v Rusku. S traktorem Lanz Bulldog, jenž byl vyroben v roce 1936, nástavbou, kterou si sám postavil a vybavil veškerým komfortem od varné desky až po televizor se satelitním příjmem a sprchový kout, a pochopitelně s věrným jezevčíkem, který ho na cestách doprovází.

„Musel jsem vyjet tak brzy, protože jedu maximální rychlostí dvacet kilometrů v hodině. Ale nestěžuji si, protože během cesty jsem měl spoustu času na přemýšlení a setkání s lidmi. A o to mi šlo hlavně," svěřoval se Hubert Wirth, který v minulosti pracoval jako zkušební řidič u společnosti Daimler Benz.

„Letité zkušenosti se mi hodily. Při renovaci traktoru, která trvala dva a půl roku, při cestě rovněž. Během putování dlouhého 2500 kilometrů jsem musel při pravidelných zastávkách měnit olej, filtry a opravovat závady, na které je můj Bulldog náchylný," netajil, že si užil své. Kupříkladu jen nastartování traktoru trvá deset minut.

Do Moskvy ale nakonec zdárně dorazil, takže teď je středem pozornosti fanoušků a samozřejmě i novinářů, kteří obdivují důchodcovu kuráž a jeho monstrum samozřejmě také.

„Před dvěma lety jsem byl na fotbalovém mistrovství Evropy ve Francii. Ale to byla hračka, protože od nás ze Schellbronnu, městečka na cestě mezi Stuttgartem a Karlsruhe, je to vlastně kousek," pochlubil se svými cestovatelskými anabázemi. O jedné ještě sní...

„Před dvěma lety jsem chtěl dojet do Gibraltaru, jenže panovalo tak špatné počasí, že jsem do cíle nedorazil a musel se vrátit. Proto si chci cestu zopakovat.," plánuje německý stařík.

Reklama

Související témata: