Hlavní obsah

Provokující Vida se dal na cestu pokání. Pískajícím Rusům se omluvil, v ruštině k tomu

Moskva

Mohl si za to sám. Světová fotbalová generalita je na jakákoli politická gesta na hřišti háklivá. Na sebemenší narážky zrovna tak. A Rusové jsou zase moc a moc citliví, když jim někdo připomíná Ukrajinu a anexi Krymu. Jenže chorvatský zadák s vlajícím ohonem na hlavě Domagoj Vida si narážky a gesta po čtvrtfinálové výhře nad Ruskem neodpustil, fanoušky provokoval, takže v semifinále proti Angličanům musel s reakcí publika počítat.

Foto: Max Rossi, Reuters

Chorvatský obránce Domagoj Vida oslavuje výhru.

Článek

Nejdřív provolávání slávy Ukrajině, jejíž vztahy s Ruskem jsou od kyjevské revoluce před čtyřmi lety hodně napjaté a od následné anexe Krymu vysloveně nepřátelské, po napomenutí, kterého se Vidovi dostalo od FIFA za nepatřičné chování, navrch ještě video na sociálních sítích.

I na něm chorvatský reprezentant, který hrál pět sezón za kyjevské Dynamo, oslavuje Ukrajinu a navíc vykřikuje: „Bělehrad hoří."

Samo sebou, že také Srbům se tahle dvě slova těžko skousávají. Proto FIFA začala kauzu Vida řešit znovu. Tvrzení, že šlo o vtip nemající politický podtext už totiž neobstojí.

Také u ruského publika chovajícího se během šampionátu ke všem hostujícím hráčům a týmů až neskutečně objektivně Vida narazil. Jakmile se dotkl v semifinále s Angličany ve středu v Lužnikách míče, hned se ozýval pískot a projevy nevole. Od domácích fanoušků, k nimž se ti z Ostrovů přidávali, byť nejspíš nechápali, proč se na Chorvata píská. Jejich mužstvo ale vedlo, takže proč mu nepomoci nervováním soupeřova hráče?!

Já slyšel Chorvatsko, Chorvatsko, mlžil trenér

Hodinu Vida pociťoval projevy nevole diváků. Teprve když jeho tým srovnal skóre a zápas dostal nový náboj, pískot ustal.

I trenér Chorvatů Zlatko Dalič musel po vítězné partii samozřejmě čelit dotazům, co atmosféře na stadiónu zjitřené Vidou říkal.

„Pískot? Já ve druhém poločase naopak slyšel, jak celý stadión skanduje Chorvatsko, Chorvatsko. Nevím, kolik za námi přijelo do Moskvy fanoušků z naší malé země, ale určitě neskandovali jen oni," snažil se vždy usměvavý, ochotný a dobře naladěný kouč diplomaticky vyhnout odpovědi.

Nevyhnul. Otázky na Vidu a pískot, jímž byl zahrnován, pršely dál.

„Nezlobte se, odpovím na všechno, ale do politických témat se pouštět nebudu," odmítl nakonec Dalič dění kolem svého muže s vlajícím ohonem komentovat.

Sám Vida se odpovědi nevyhnul a ex post se za výkřiky, gesta i video v ruské televizi omluvil. A dokonce ruštině.

"Udělal jsem chybu, která mě mrzí. Život už je prostě takový, že se musíte z chyb poučit, proto se ruským lidem znovu omlouvám," vydal se chorvatský reprezentant cestou pokání.

Reklama

Související témata: