Hlavní obsah

Provolával slávu Ukrajině a provokoval Rusy, od FIFA dostal napomenutí

Moskva

Chorvatský stoper Domagoj Vida vyvázl jen s napomenutím za provokování Rusů a oslavování Ukrajiny po postupu do semifinále mistrovství světa. Devětadvacetiletý fotbalista provolával slávu země a klubu Dynama Kyjev, za který léta hrál. Federace FIFA jej za to pouze varovala.

Foto: Max Rossi, Reuters

Chorvatský obránce Domagoj Vida oslavuje po vítězném osmifinále MS s Dánskem.

Článek

Mnohem přísnější trest za stejný prohřešek dostal manažer reprezentace Ognjen Vukojevič, kterého chorvatský svaz propustil. Posléze navíc dostal od FIFA varování a pokutu 15 tisíc švýcarských franků (asi 330 tisíc korun).

Vida pomohl v sobotu Chorvatsku do semifinále na úkor domácího Ruska gólem v prodloužení i proměněnou penaltou v rozstřelu. Na sociální sítě poté umístil video, v němž vítězství věnoval Ukrajině. FIFA se záznamem zabývala a v neděli večer rozhodla, že obránce Besiktase Istanbul trestat nebude.

"Sláva Ukrajině! Tohle vítězství je pro Ukrajinu a Dynamo Kyjev! Chorvatsko do toho!" křičel Vida rusky spolu s bývalým spoluhráčem z Dynama Vukojevičem. Oba později tvrdili, že šlo jen o vtip a vzkaz neměl politický podtext. Podle svazu si to však bylo možné tak vyložit a proto reprezentačního manažera propustil.

Reklama

Související témata: