Hlavní obsah

Ramírez končí u reprezentace Kostariky. Nišino u Japonců také nezůstane, nahradí ho Klinsmann?

San José
Aktualizováno

U fotbalistů Kostariky skončil po vyřazení v základní skupině mistrovství světa trenér Óscar Ramírez. Bývalému reprezentačnímu záložníkovi vypršela smlouva a vedení svazu oznámilo, že mu nenabídne prodloužení. Konec svého trenéra oznámili také v Japonsku, kde u reprezentace nebude pokračovat Akira Nišino. Hlavním kandidátem na uvolněné místo je podle médií Jürgen Klinsmann.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Dnes už bývalý kouč japonské reprezentace Akira Nišino během osmifinále MS 2018 s Belgií.

Článek

Třiapadesátiletý Ramírez nahradil v srpnu 2015 Paula Wanchopea a bezpečně postoupil s týmem na závěrečný turnaj. V Rusku ale Kostarika získala jediný bod a nenavázala na historický postup do čtvrtfinále na předchozím šampionátu v Brazílii.

To třiašedesátiletý Nišino s reprezentací pracoval pouhé tři měsíce. Na začátku dubna z pozice technického ředitele svazu vystřídal Vahida Halilhodžiče z Bosny, který byl odvolán kvůli špatným výsledkům v přípravných zápasech před šampionátem v Rusku.

Na konci července Nišinovi vyprší smlouva. "Nebudeme ho přemlouvat, aby zůstal," řekl šéf svazu Kozo Tešima po návratu reprezentačního týmu na dnešní tiskové konferenci.

Fotbalisté Japonska na MS porazili Kolumbii (2:1), remizovali se Senegalem 2:2 a po prohře s Polskem (0:1) jim pomohlo až kritérium o menším počtu žlutých karet. Nad Belgií v osmifinále vedli o dva góly ještě v 69. minutě, rozhodující branku inkasovali ve čtvrté minutě nastavení.

"Od začátku jsem měl jasno, že reprezentaci budu trénovat do konce mistrovství světa. Teď jsem moji povinnost splnil," prohlásil Nišino. U týmu by ho mohl nahradit mistr světa z roku 1990 Klinsmann, který jako trenér dovedl Německo k bronzu na šampionátu v roce 2006.

Podle deníků Sports Nippon a Daily Sports vedení svazu už s někdejším trenérem Bayernu Mnichov a americké reprezentace začalo jednat a nabízí mu roční plat dva miliony eur (asi 52 milionů korun). Svaz se k tomu zatím nevyjádřil, popřel však jiné spekulace, podle nichž měl jednat s koučem brazilských mistrů světa z roku 2002 Luizem Felipem Scolarim.

Reklama

Související témata: