Hlavní obsah

Rohy místo karet? Spravedlivější kritérium, bude se muset útočit, vyzývá ke změně brazilský sudí

Bývalý brazilský rozhodčí Arnaldo Cézar Coelho nesouhlasí s tím, aby na fotbalovém mistrovství světa jako pomocné kritérium rozhodoval o postupu ze základních skupin počet karet. Lepší by podle něj bylo počítat rohové kopy.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Japonec Keisuke Honda zdraví fanoušky po porážce s Polskem, jeho tým postoupil do vyřazovací části turnaje díky menšímu množství žlutých karet, než měl Senegal.

Článek

Na novinku v podobě hodnocení fair play na šampionátu v Rusku doplatil Senegal. Africký celek prohrál v závěrečném duelu skupiny 0:1 s Kolumbií a při rovnosti bodů, skóre i remíze 2:2 ve vzájemném zápase prošlo do osmifinále Japonsko.

Asiaté v souběžně hraném utkání s Polskem (0:1) téměř neútočili, protože věděli, že je zvýhodňuje nižší počet karet. "Problém je, že karty jsou subjektivní. Někteří rozhodčí mají přísnější metr, jiní jsou zase benevolentnější. Takže když tým píská přísnější rozhodčí, rázem je v nevýhodě," uvedl Coelho.

"Mám lepší řešení - počítání rohů. Je to herní kritérium a abyste měli rohy, musíte útočit a hrát fotbal. Kdyby se počítaly rohy, tak by museli hrát Japonci jinak," řekl Coelho s tím, že mluví z vlastní zkušenosti. Na šampionátu v roce 1982 byl jako asistent přímo na hřišti u nechvalně proslulého utkání mezi Západním Německem a Rakouskem.

Německo tehdy už v 10. minutě dalo gól, což mu stačilo k postupu, stejně jako Rakousku na úkor Alžírska. Zbývajících 80 minut se proto vůbec neútočilo a obě reprezentace poté čelily obvinění, že se na výsledku domluvily. Podle FIFA však žádná pravidla porušena nebyla a duel vstoupil do paměti jako "ostuda v Gijónu".

Coelho také není zastáncem videorozhodčího. "Rozhodčí na hřišti posuzuje věci v rychlosti a z pěti metrů. Videorozhodčí to naopak vidí zpomaleně, což ne vždycky ukáže pravou intenzitu zákroku," uvedl s tím, že použitím videa se fotbal kontroverzních verdiktů nezbavil.

Například kvůli různému posuzování hraní rukou. "Každý člověk si to vykládá jinak a videorozhodčí nejsou výjimkou. Viděli jsme podobné situace při hraní rukou, kdy jednou z toho byla penalta a jindy ne. Takže máme pořád stejný problém, který jsme měli i před videem," dodal.

Reklama

Související témata: