Hlavní obsah

Ruský poslanec chce trestat pokutou urážky fotbalové sborné

Moskva/Praha

Poslanec vládní strany Jednotné Rusko Vitalij Milonov chce předložit parlamentu zákon, který trestá pokutou urážky ruského národního fotbalového týmu. Píše o tom dnes agentura Reuters. Podle Milonova fotbalisté bojují za čest ruského národa, jsou "diplomaty a vojáky" Ruské federace.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruské veselí. Fotbalisté Ruska šli v zahajovacím utkání mistrovství světa proti Saúdské Arábii rychle do vedení.

Článek

Milonov, považovaný za ultrakonzervativního obhájce pravoslaví a ruských imperiálních tradic, je pohoršen kritickými poznámkami a posměšky na adresu ruských fotbalistů, které se občas objevují na sociálních sítích. Navzdory vysokému vítězství nad Saúdskou Arábií 5:0 v úvodním zápase mistrovství světa ruská reprezentace k favoritům šampionátu nepatří.

"Ti lidé během mistrovství světa bojují za čest naší země. Je na státu, aby je ochránil od urážek. Není to jen o fotbalu, je to o naší národní identitě," řekl Milonov v Petrohradě. Pokutu za urážku sborné navrhuje ve výši 10.000 rublů (asi 3500 korun).

Ruská média o kuriózním návrhu ruského poslance nepíší. Stránky ruského tisku kromě referátů z jednotlivých utkáních plní spíš informace o přátelské atmosféře šampionátu. Na letišti v Moskvě pomohli zřízenci najít belgickému turistovi kufr, uruguayský fanoušek díky pomoci moskevských pořadatelů našel ztracený pas. Angličtí rowdies si prý za pět dní pobytu na mistrovství stačili Rusko zamilovat.

Na výlet na okupovaný Krym

Podle agentury TASS se dokonce nemálo fanoušků rozhodlo využít volné chvíle mezi zápasy k zájezdu na Krym, který Rusko okupovalo a anektovalo v roce 2014. Pamětihodnosti poloostrova, kvůli jehož připojení je Rusko vystaveno západním sankcím, si prohlédli fanoušci z Brazílie nebo Švýcarska. Mezi zahraničními návštěvníky mistrovství je prý právě Krym jako místo odpočinku nejvyhledávanější, napsal TASS.

Mistrovství neuniklo ani pozornosti ruské opozice. Moskevský rozhlas dnes oznámil, že opoziční vůdce Alexej Navalnyj svolává na 1. červenec demonstraci proti plánovanému zvýšení důchodového věku v Rusku, o němž bude jednat ruský parlament. Oznámení o připravovaném protestu zaslal Navalnyj na radnice všech pořadatelských měst mistrovství světa.

Reklama

Související témata: