Hlavní obsah

Tady končí legrace, Ázerbájdžánce ochraňuje akční hrdina Seagal

Ostrava

Pozor na ně. Nejenže mají proti české reprezentaci k dobru pět bodů, nad jejich úspěchy bdí nezdolný akční hrdina Steven Seagal. Hollywoodská star je osobním přítelem ázerbájdžánského prezidenta Ilhama Alijeva, a když navštívila poslední trénink před zápasem s Norskem, tým chorvatského kouče Roberta Prosinečkiho senzačně vyhrál 1:0. Čeští fotbalisté tak ve Vítkovicích půjdou i proti mocnému ochránci soupeře.

Foto: Sport.cz

Steven Seagal (druhý zprava) před tréninkem týmu Roberta Prosinečkiho (vpravo).

Článek
Fotogalerie

Ázerbájdžánské motto Země věčného ohně je přesně podle jeho gusta. V největší zakavkazské republice je častým hostem. A když se akční hrdina snímků jako Nico - víc než zákon, Přepadení v Pacifiku či Aljaška v plamenech spolčí se zdejšími fotbalisty, pro soupeře končí legrace.

Ázerbájdžánu sice patři ve světovém žebříčku až 133. místo, se Stevenem Seagalem v zádech však proti Norům ubránil cenné vítězství a poprvé v historii vyhrál dva kvalifikační zápasy za sebou (na úvod kvalifikace MS 2018 naplno bodoval v San Marinu).

Před úterním duelem se tak papírové předpoklady obrátily naruby. Zatímco Češi mají jen jediný bod a poprvé v historii kvalifikačních bojů nevstřelili v úvodních dvou zápasech ani gól, Ázerbájdžán se ve skupině C jako jediný bodově drží na úrovni favorizovaného Německa.

„Je to velká chvíle pro ázerbájdžánský fotbal. Ještě nikdy nezačal kvalifikaci tak dobře," libuje si trenér Robert Prosinečki, slavný chorvatský internacionál, který již od neděle připravuje svůj tým přímo v Ostravě.

Jediný vzájemný duel skončil ostudou

Češi jsou jasnými favority zápasu, mají však nůž neúprosně přiložený ke krku. Kdyby nezvládli ani třetí duel ve skupině, už by ztrátu těžko doháněli.

V dosud jediném vzájemném utkání podlehl v listopadu 2009 na přípravném turnaji v Emirátech tým tehdejšího trenéra Michala Bílka s řadou nováčků Ázerbájdžánu 0:2, což český tisk označil za hanbu, ostudu a zoufalství.

A ani Seagala tehdy soupeř nepotřeboval...

Zápas se hraje v Ostravě-Vítkovicích v úterý od 20:45, přímý přenos vysílá ČT sport, podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Jak dopadne kvalifikační duel MS mezi Českem a Ázerbájdžánem?
Vyhraje Česko
52,5 %
Ano, zápas skončí remízou
15,3 %
Zvítězí Ázerbájdžán
32,2 %
Celkem hlasovalo 15446 čtenářů.

Reklama

Související témata: