Hlavní obsah

Turecký smolař se po roce vrátil mezi Němce, aby nahradil legendu Schweinsteigera

Hamburk

Smolař na druhou. Před světovým šampionátem v Brazílii, na němž Němci dokráčeli k zlatému triumfu, si Ilkay Gündogan poranil páteř a vypadl z nominace. Dva roky poté ho o účast na mistrovství Evropy ve Francii, které mělo pro Löwův výběr „jen“ bronzový lesk, připravilo vykloubené koleno. V trenérových plánech sice turecký fotbalista figuroval, jenže zranění ho z kádru vyřadilo. „Bylo samozřejmě strašně hořké přijít o tyto turnaje, ale nikdy jsem neztratil víru, že se vrátím,“ svěřoval se pětadvacetiletý legionář z Manchesteru City, když se po roce do německé reprezentace vrátil.

Foto: Profimedia.cz

Ilkay Gündogan

Článek

Už je to rok, co Gündogan nastoupil v barvách mistrů světa naposledy. Přípravný duel s pořadateli evropského šampionátu Francouzi, který zarámovaly teroristické útoky otřásající 13. listopadu 2015 Paříží i celým světem, byl pro syna tureckých rodičů, jenž se rozhodl reprezentovat Německo, teprve šestnáctým v národním mužstvu.

Nicotné číslo vzhledem k tomu, kolik už Gündoganovi je a za jak obrovský talent je považovaný.

Pochybnosti měl, víru neztrácel

Jeho rozlet ovšem zbrzdil až neuvěřitelně obsáhlý lékařský chorobopis. Nejdříve ho zranění zad se zhmožděnou páteří k tomu připravilo o zlatý triumf Němců na mistrovství světa v Brazílii.

„Když jsem podstupoval léčbu a celé měsíce trvající rehabilitaci, svíraly mě pochybnosti, zda všechno zvládnu. Bylo by ostatně nenormální, kdybych se nemusel vyrovnávat se skepsí. Ale nikdy jsem neztratil odvahu, srdce a víru," svěřoval se, jak těžkou psychickou zkoušku musel podstoupit.

Zanedlouho přišla další. Letos na jaře si na tréninku Dortmundu poranil koleno a o mistrovství Evropy ve Francii také přišel.

„O to víc si teď cením zdraví a vážím si každého zápasu, do něhož mohu nastoupit," vykládal Gündogan, když se před kvalifikačními utkáními Němců proti české reprezentaci a týmu Severního Irska v Löwově výběru objevil. A dokonce s posláním, které není jen tak ledajaké. Podle trenérových představ by měl nahradit Bastiana Schweinsteigera, který po evropském šampionátu v národním týmu skončil.

Mít tak kariéru jako Bastian...

„Je pro mě obrovskou ctí, že bych se měl stát Schweinsteigerovým nástupcem. A ještě raději bych byl, kdyby se má kariéra podobala té jeho. Nemusím snad ani říkat, co Bastian pro německý fotbal znamená a co všechno pro něj udělal," vykládal Gündogan na prvním setkání s novináři po návratu do reprezentace.

Schweinsteigera ovšem nevelebil pouze před německými novináři. I na Ostrovech, kam přestoupil letos v létě z Dortmundu do Manchsteru City, se na jeho obranu postavil. To proto, že nový kouč konkurenčního Manchesteru United José Mourinho dal legendě německého fotbalu najevo, že s ní nepočítá a poslal bývalého kapitána německé reprezentace trénovat s rezervou Rudých ďáblů.

„Podobné chování k Bastianovi je velice neuctivé," opakoval i doma v Německu, kde je připraven v kvalifikaci proti Čechům a Severním Irům převzít Schweinsteigerovu roli.

Jak dopadne kvalifikační duel MS mezi Německem a Českem?
Vyhrají Němci
65,4 %
Utkání skončí remízou
11,2 %
Zvítězí Češi
23,4 %
Celkem hlasovalo 4644 čtenářů.

Reklama

Související témata: