Hlavní obsah

Ekvádor o MS nepřijde, FIFA zamítla obvinění z neoprávněného startu hráče

Fotbalisté Ekvádoru nepřijdou o účast na letošním mistrovství světa v Kataru. Mezinárodní fotbalová federace FIFA zamítla obvinění chilského svazu, že obránce Byron Castillo v kvalifikaci reprezentoval Ekvádor pod falešným pasem a rodným listem.

Foto: Jon Durr, ČTK/AP

Fotbalisté Ekvádoru o MS nepřijdou (ilustrační foto)

Článek

Představitelé Chile tvrdili, že mají důkazy o tom, že Castillo je ve skutečnosti Kolumbijec. Podle nich se narodil v kolumbijském Tumacu v roce 1995, a ne v ekvádorském městě Playas v roce 1998, jak uvádí oficiální dokumenty. FIFA zahájila disciplinární řízení, které Ekvádor i Castilla očistilo. Chilané se ale proti rozhodnutí ještě mohou odvolat, případ mohou dovést až k arbitráži CAS.

Třiadvacetiletý bek Castillo v kvalifikaci odehrál osm zápasů, v nichž svěřenci trenéra Gustava Alfara získali 14 z celkového počtu 26 bodů. Pokud by jim FIFA body odebrala, Ekvádorci by ztratili místo v Kataru.

Ekvádor v kvalifikaci obsadil čtvrté místo, které jako poslední zaručovalo přímý postup na šampionát. Od Peru na páté barážové příčce ho dělily dva body, šestá Kolumbie zaostávala o tři a sedmé Chile o sedm.

Mistrovství světa se uskuteční netradičně od 21. listopadu do 18. prosince. Ekvádorci ve skupině A narazí na domácí Katar, Nizozemsko a Senegal.

Reklama

Související témata: