Hlavní obsah

MS bez evropských zemí? Nejhorší, ale teoreticky možný scénář, potvrdil Fousek

Praha

Dokážete si představit fotbalové mistrovství světa bez třinácti reprezentačních celků z Evropy? Zamlouval by se vám světový šampionát, na němž by chyběly i některé jihoamerické národní týmy? Že by šlo o absurdní situaci a naprostou devalvaci svátku fotbalu? Pravda to sice je, nicméně jde o jeden scénářů, který je rovněž nachystaný pro případ, kdyby UEFA a třeba jihoamerická konfederace CONMEBOL setrvávaly dál na odmítavém postoji k záměru pořádat MS v kopané každé dva roky.

Foto: Sport.cz

Arsene Wenger přišel s nápadem pořádat fotbalové MS každé dva roky.

Článek

„Je to ten nejhorší scénář, k němuž by mohlo dojít," je přesvědčen první muž českého fotbalu Petr Fousek, jenž v minulých dnech a týdnech absolvoval hned několik videokonferencí, které FIFA a UEFA uspořádala s představiteli členských zemí i třeba s trenéry reprezentačních celků.

S vizí pořádat mistrovství světa nikoli v dosavadním čtyřletém cyklu, ale hrát ho každé dva roky přišel někdejší trenér londýnského Arsenalu Arséne Wenger pracující nyní ve službách FIFA.

Generalita světového fotbalu jeho myšlenku prosazuje, názory jednotlivých konfederací se ale liší.

Foto: FAČR

Předseda FAČR Petr Fousek (vlevo) s předsedou FIFA Giannim Infantinem.

„Afrika je jednoznačně pro, stejně jako asijská AFL, zatímco Evropa se postavila proti. A Jižní Amerika víceméně také," shrnuje Fousek rozložení sil v současném fotbalovém světě, v němž se o myšlence Wengera bouřlivě diskutuje. S jednotlivými národními svazy, s trenéry, asociací zastupují hráče a jejich zájmy, s představiteli klubů i ligových soutěží.

„My setrváváme na stanovisku, které zaujala UEFA, a tudíž všechny evropské národní asociace. Nejsme přesvědčeni, že by bylo dobré pořádat mistrovství světa každé dva roky," potvrdil Fousek, který na toto téma mluvil i s nejvyššími představiteli obou fotbalových organizací Gianni Infantinem (FIFA) i Aleksanderem Čeferinem (UEFA).

Nicméně několik variant finálního řešení je nachystáno. Jednou z nich je představa, že při dvouletém cyklu by se hrálo mistrovství světa bez reprezentačních mužstev z Evropy a nejspíš i Jižní Ameriky. Podle jiné by se reprezentace starého kontinentu a s nimi třeba Brazílie, Argentina a spol. zúčastňovaly světového šampionátu vždy jen jednou za čtyři roky

„Scénářů existuje několik, nejhorší možný je ale ten, podle kterého by se hrálo bez Evropy a některých dalších reprezentačních celků," myslí si předseda Fotbalové asociace ČR. „Možné to ale je, i když je otázkou, jakou kvalitu by za takovéto situace mistrovství světa mělo."

Proto si myslí, že nakonec dojde ke kompromisům a dohodě. „Podle mého nejpozději do prosince," je přesvědčený fotbalový diplomat Fousek.

Kdyby snad ale přece jen k dohodě nedošlo, rozhodne hlasování na kongresu FIFA příští rok na jaře. A tam by vzhledem k rozložení sil a zastoupení jednotlivých kontinentů návrh na dvouletý cyklus nejspíš prošel. „Doufám, že to tak daleko nedojde," věří Fousek, že rozum a diplomatické řešení zvítězí.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články