Hlavní obsah

POLEMIKA: Peníze nejsou všechno, zimní MS v Kataru nedává smysl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peníze nejsou všechno, povzdechl si oštěpařský šampion Jan Železný, když útrpně sledoval, jak mistrovství světa v atletice v Kataru probíhá před poloprázdnými tribunami Chalífova stadionu. Šampionát se konal na přelomu září a října 2019, tedy až na podzim. Byl předehrou k ještě většímu podniku, jakým bude letošní mistrovství světa ve fotbale. Aby ho všichni ve zdraví přežili, přesune se kvůli vysokým teplotám výjimečně již na přelom listopadu a prosince. Jeden z řady důvodů, proč se šampionát zařadí na přední místa hitparády pořadatelských nesmyslů.

Foto: Sport.cz s využitím Právo/Vlastimil Vacek

Česká reprezentace odehrála v loňském roce rekordních 17 zápasů.

Článek

Svět už se dočista zbláznil, musí konstatovat nejeden soudný fanoušek sportu, když sleduje, komu všemu je v posledních letech svěřeno pořádání vrcholných akcí.

Třeba letošní zimní olympiáda Pekingu, kde ročně napadnou v průměru 3 milimetry sněhu. O dodržování lidských práv ve velké zemi ani nemluvě.

Nebo fotbalové EURO 2020, které se kvůli pandemii uskutečnilo až o rok později. V 11 pořadatelských městech v 11 různých zemích od Sevilly po Baku, a to původně mělo být hostitelských měst dokonce třináct... Jako by koronavirus již tak dost nezkomplikoval všem život. Zúčastněné týmy se musely předhánět v tisících kilometrů nalétaných křížem krážem Evropou až po Asii a fanoušci si mohli jen rvát vlasy, kde sehnat peníze, letenky a dostatek volného času, aby aspoň nějaký zápas svého týmu mohli shlédnout na vlastní oči.

Jsme rádi, že to Lothar Matthäus vylosoval tak, jak to vylosoval, je spokojený Jaroslav Šilhavý

Sport.cz, FAČR

Zimní fotbalové mistrovství světa v Kataru se přesto v hitparádě pořadatelských úletů může směle ujmout vedení. Podzimní šampionát atletů v této zemi byl nazván „přepáleným". Uvnitř poloprázdného stadionu hučely klimatizační fukary, aby atleti mohli vrcholnou akci do slova a do písmene přežít.

Takový maraton žen odstartoval pro jistotu až o půlnoci, kdy měly být podmínky snesitelnější. Jaká byla realita? Teplota 32,7 stupně Celsia, vlhkost vzduchu 73 procent, takže z 68 běžkyň jich 28 vzdalo a o dalších třicet se museli postarat lékaři. „V takovém počasí mohli lidé umírat," kritizoval legendární vytrvalec Haile Gebreselassie.

Vrcholný podnik atletů byl pro fotbal dostatečnou výstrahou, že když už si Katar také zvolil, aby MS poprvé v historii přesunul z léta na zimu. Jinak by se hráči i fanoušci doslova usmažili.

Také fotbaloví pořadatelé garantují klimatizované stadiony, které budou na nejvyšší úrovni. Unikátní je jejich soustředění do jednoho centra s minimálními vzdálenostmi a propojení metrem, takže diváci by měli stihnout i dva či tři zápasy za den. Něco takového může ve světě nabídnout málokdo.

Pískot na Krmenčíka? Musí se s tou nevolí nějak vypořádat, říká trenér Jiří Chytrý

Sport.cz, FAČR

Právě supermoderní stadiony jsou však také po léta důvodem kritiky ochránců lidských práv. Organizace Amnesty International tvrdě kritizuje Katar, že dělníci z řad přistěhovalců jsou při výstavbě stadionů podle ní nuceni přežívat ve špinavých ubikacích a musejí dlouho čekat na mzdu. Někteří zaměstnavatelé jim také konfiskují pasy a zakazují opouštět zemi. Ochránci lidských práv zároveň obvinili Mezinárodní federaci fotbalových asociací (FIFA), že problémy přehlíží.

V Kataru je navíc základem legislativy právo šaría. Uplatňuje se v rodinném právu, dědictví a řady trestních činů včetně cizoložství, krádeže a vraždy. Za odpadlictví od víry a homosexualitu hrozí trest smrti, za nemanželský sex nebo konzumaci alkoholu pak trest bičování a kamenování. Bičování je tam vykonáváno jako trest za konzumaci alkoholu a zakázaných pohlavních styků. Cizoložství má být podle trestního zákona trestáno 100 ranami.

Dost důvodů, aby experti na pořádání velkých akcí označovali svěření fotbalového MS do Kataru za katastrofu a totální nesmysl. A dodávali, že vysvětlení je prosté. V rámci akce proběhnou nehorázné peníze. Jak oficiálně, tak neoficiálně...

Věřím, že tam nebudeme jenom do počtu, říká o losu Ligy národů trenér Jaroslav Šilhavý

Sport.cz, FAČR

Zůstaneme-li u fotbalu a odhlédneme-li od detailů v místě dějiště, na prvním místě vyvstává obrovský problém jménem termínová listina. Šampionát konaný uprostřed sezony ji samozřejmě absolutně naruší a všechny zaběhnuté pořádky rozbombarduje.

Kvůli pandemii je termínová listina už tak vykolejená, ztracené měsíce se těžko dohánějí. Proto se přešlo na trochu vražedná tři utkání během jednoho reprezentačního srazu, kvalifikace na MS v Kataru začala ještě před odloženým EURO, aby se všechno stihlo. Nový ročník Ligy národů má na programu první čtyři kola ještě v červnu po klubové sezoně, což je pro hráče samozřejmě velký problém.

Nemluvě o ustáleném modelu všech soutěží. Evropské poháry se třeba v aktuálním ročníku hrály na podzim až do 9. prosince, anglická Premier League má na přelomu roku tradičně největší frekvenci ligových kol.

A teď se všechno v půlce sezony kvůli MS přeruší. Zatím se zdá, že kluby budou mít povinnost uvolnit reprezentanty nejpozději 14. listopadu, přitom turnaj začne již 21. listopadu a potrvá do 18. prosince.

Jelikož účastníci MS budou chtít být s ohledem na aklimatizaci v dějišti co nejdříve, pak počítáte správně, že na obvyklá soustředění, během nichž se nejen ladí forma, ale také léčí početné šrámy, nebude žádný prostor. Trenéři budou rádi, když se jim hráči včas a všichni sejdou, stihnou doma možná pár tréninků, a pak hurá do Kataru.

Že dám na podzim 16 gólů jsem nečekal, ale po EURU jsem měl velkou chuť, říká Patrik Schick

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Opravdu příprava na vrcholný turnaj, jak má být...

Kupříkladu česká reprezentace sehrála vlivem kumulace termínů v loňském kalendářním roce 17 zápasů, což byl rekord jak české, tak předtím československé éry. Třeba na Slavii by vám spočítali, kolik zraněných v důsledku kratičké letní přípravy pak na začátku nové sezony měli. Marodky se plnily i jinde, národní tým v závěru kvalifikační skupiny napočítal absence čítající čtrnáct jmen!

Fotbalisté nejsou roboti a mají-li se na mistrovství světa představit v plném zdraví a síle, potřebují k tomu vytvořit patřičné podmínky. Stejně jako by je měli mít také ve zbytku sezony po MS, kdy se bude hrát o tituly v národních ligách i triumfy v evropských pohárech.

To všechno jim zimní šampionát zkomplikuje, ne-li znemožní. O kolik zraněných turnaj přijde, kolik jich odpadne pro další měsíce, těžko soudit. Jen aby se bohatá monarchie blýskla svým luxusem a přepychem, rozumný fotbalový režim se obrátí vzhůru nohama.

Za takovou cenu postrádá zimní mistrovství světa v Kataru smysl. Atletická ikona Jan Železný ví své. A také fotbal by měl ctít, že peníze nejsou všechno.

Fotbalové MS do Kataru...
patří
4,5 %
nepatří
93,3 %
nevím
2,2 %
Celkem hlasovalo 1572 čtenářů.

Reklama