Hlavní obsah

Skotský fotbal poslal na Ukrajinu půl milionu liber, Dalglish přidal vzkaz pro FIFA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půl milionu liber, což je v přepočtu čtrnáct a tři čtvrtě milionu korun, vynesla ve finále charitativní akce Skotské fotbalové asociace na pomoc válkou devastované Ukrajině. Skotové ji vyhlásili při březnovém přípravném zápase s Polskem, které se hrálo v Hampden Parku v Glasgow namísto původně plánovaného barážového střetnutí o postup na MS 2022 mezi jejich reprezentací a Ukrajinou. To bylo po vpádu Putinových vojsk na Ukrajinu odloženo na 1. června.

Foto: Lee Smith, Reuters

Skot Kieran Tierney (6) se s Johnem McGinnem raduje z gólu proti Polsku.

Článek

Skotská asociace před duelem s Polskem oznámila, že z každé prodané vstupenky věnuje 10 liber na konto organizace UNICEF určené pro humanitární pomoc rodin a jejich dětí na Ukrajině. Na zápas v Hampden Parku přišlo 24. března celkem 39 090 fotbalových fanoušků, takže z prodeje vstupenek vzešla suma přesahující 390 tisíc liber.

Přímo na stadionu pak probíhala i finanční sbírka, do které se zapojili jak skotští, tak polští fanoušci, jichž přijelo do Glasgowa pět tisíc. Další peníze pak přišly prostřednictvím dárcovských sms a od některých obchodních partnerů a sponzorů skotské asociace.

„Všichni jsme ohromeni, nikoli však překvapeni štědrostí skotských fanoušků. Těch, kteří byli na stadionu i těch, kteří se do charitativní akce zapojili. Fotbal se znovu projevil jako zdroj dobra," nechal se slyšet generální ředitel skotské fotbalové asociace Ian Maxwell nyní, kdy byla sbírka na pomoc Ukrajině uzavřena.

„Vybrané peníze pomohou v pokračování humanitární pomoci dětem a jejich rodinám na Ukrajině zasaženým válečným konfliktem. Použijeme je na nákup léků, zdravotních a hygienických potřeb a podporu těch, kteří přišli o střechu nad hlavou," děkoval Jon Sparkes, výkonný ředitel britského výboru pro humanitární charitu.

V „ostrovní" barážové větvi bylo zatím sehráno jen semifinále mezi Walesem a Rakouskem. Velšané vyhráli 2:1 a čekají na soupeře, který vzejde z dvojice Skotsko - Ukrajina. S ním se střetnou 5. června v Cardiffu o letenku do Kataru. Postupující reprezentace bude hrát ve skupině B společně s Anglií, Íránem a USA.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Legenda Liverpoolu Kenny Dalglish.

Do debat o baráži přispěla i ikona ostrovního fotbalu Kenny Dalglish. Bývalý slavný hráč a později i trenér Liverpoolu navrhl, aby FIFA zprostila ukrajinskou reprezentaci povinnosti absolvovat baráž a pozvala ji do Kataru.

„Měli by dát Ukrajincům olivovou ratolest a říct: Nemusíte procházet kvalifikací, jeďte přímo na světový šampionát," cituje Scottish Sun Dalglishe, který vyhrál s Liverpoolem mistrovský titul šestkrát jako hráč a třikrát jako trenér.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články