Hlavní obsah

Írán - USA 0:1SESTŘIH: Američané v hektickém závěru udrželi těsný postupový náskok

MinutaMin. Tým Hráč Akce
38. Pulisic 0 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Fotbalisté Spojených států amerických na mistrovství světa v Kataru v závěrečném utkání skupiny B v přímém souboji o postup porazili Írán 1:0 a z druhého místa prošli do osmifinále. Zápas zemí, mezi nimiž panuje velká politická rivalita, rozhodl na stadionu Sumáma v Dauhá ve 38. minutě záložník Christian Pulisic.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Írán - USAVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Američané na světovém šampionátu zvítězili po pěti zápasech, v předchozích dvou duelech v Kataru uhráli remízu. Tým USA prošel do vyřazovacích bojů při posledních třech účastech na MS a v osmifinále si zahraje v sobotu s Nizozemskem. Íránci na premiérový postup ze skupiny na mistrovství světa nedosáhli a s turnajem se rozloučili s bilancí dvou porážek a jednoho vítězství.

Obě země od roku 1980 neudržují diplomatické vztahy, na hřišti ale mezi týmy výraznější napětí nepanovalo. Íráncům by k postupu stačila i remíza, Američané potřebovali zvítězit a od úvodu byli aktivnější.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Wales - AnglieVideo: Česká televize

Do íránské branky se vrátil Baíranvánd, který se zranil v úvodním utkání šampionátu s Anglií a v druhém zápase nenastoupil. Třicetiletý gólman měl více práce než jeho protějšek. Nejprve zlikvidoval Pulisicovu hlavičku a v 17. minutě vyrazil Destův ostrý centr z pravé strany.

Ve 34. minutě po Sargentově přiťuknutí těsně přestřelil Weah, za další čtyři minuty už ale Američané vedli. Na McKennieho centr si naběhl Dest, poslal míč hlavou před branku a Pulisic jej zblízka dostal do sítě. Záložník Chelsea se ale srazil s gólmanem a do druhého dějství už nenastoupil.

V závěru pětiminutového nastavení první půle ještě překonal s pomocí tyče brankáře Weah, ale jeho trefa kvůli ofsajdu neplatila. Američané vyhráli úvodní dějství na střely 8:0.

Íránci poprvé zahrozili až v 52. minutě, kdy střídající Ghoddos hlavičkoval kousek nad. V 65. minutě pálil stejný hráč těsně vedle, ale španělský rozhodčí Lahoz už předtím odpískal faul.

Íránci se tlačili za vyrovnáním a v nastaveném čase měli několik možností. Púralígandží hlavičkoval po centru v pádu kousek mimo a těsně před koncem bránící Zimmerman odkopl míč za již překonaným gólmanem. Íránci se marně dožadovali penalty. Američané ve třetím vzájemném souboji poprvé vyhráli a zvítězili po pěti duelech a třech remízách za sebou.

Mistrovství světa ve fotbale:
Skupina B (Dauhá, Sumáma):
Írán - USA 0:1 (0:1)
Branka: 38. Pulisic. Rozhodčí: Lahoz - Devís, Pérez del Palomar - Munuera (video, všichni Šp.). ŽK: M. Hosejní, Džalalí, Kanaaní (mimo hřiště) - Adams. Diváci: 42 127
Írán: Baíranvánd - Rezajíán, M. Hosejní, Púralígandží, Mohammadí (45.+2 Karímí) - Núrollahí (71. Torabí), Ezatolahí - Gholízadé (77. Ansárífárd), Taremí, Hadžsáfí (71. Džalalí) - Azmún (46. Ghoddos). Trenér: Queiroz
USA: Turner - Dest (82. Moore), Carter-Vickers, Ream, Robinson - Adams - Musah, McKennie (65. Acosta) - Weah (82. Zimmerman), Sargent (78. Wright), Pulisic (46. Aaronson). Trenér: Berhalter
Wales - Anglie 0:3
1.Anglie32109:27
2.USA31202:15
3.Írán31024:73
4.Wales30121:61

Reklama