Hlavní obsah

Austrálie - Dánsko 1:0SESTŘIH: Austrálie postupuje! Dánové v zápase o všechno selhali

MinutaMin. Tým Hráč Akce
60. Leckie 1 : 0
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Fotbalisté Austrálie v závěrečném duelu skupiny D porazili Dánsko 1:0 a slaví postup do osmifinále MS. Zápas ve Vakře rozhodl v 60. minutě Mathew Leckie. Australané si na světovém šampionátu zahrají vyřazovací fázi podruhé v historii a poprvé po 16 letech, v sobotním osmifinále nastoupí proti vítězům skupiny C.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Austrálie - DánskoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Svěřenci trenéra Grahama Arnolda na katarském turnaji zvítězili podruhé za sebou 1:0. Dánové obsadili v tabulce poslední příčku s jedním bodem. Obhájci zlata z Francie v souběžně hraném duelu podlehli Tunisku 0:1, díky lepšímu skóre ale postoupili z první pozice.

Zřejmě do největší šance úvodního poločasu se dostali v 11. minutě Dánové. Jensen z úhlu postupoval sám na Ryana, ale australský brankář jeho ránu vyrazil nad břevno. O chvíli později Ryan s problémy nohou zastavil i míč tečovaný jeho spoluhráčem Souttarem po akci Mähleho.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Australská radost z gólu proti Dánsku.

Semifinalisté loňského Eura, kteří mohli postoupit jen v případě výhry, ve zbytku nezáživné první půle častěji drželi míč, v ofenzivě se ale hodně trápili a byli nepřesní. Velké příležitosti si nevypracovali ani dobře bránící Australané.

Trenér Dánů Hjulmand do druhého dějství poslal krajního obránce Baha, který působil i v pražské Slavii. Po změně stran zpočátku byli aktivnější Australané, Irvine z nadějné pozice v šestnáctce vysoko přestřelil. Dánský favorit začal mít převahu, jenže jeho hře nadále chyběl nějaký nápad.

Australané otevřeli skóre v 60. minutě z rychlého protiútoku. Leckie si poradil s bránícím Mählem a přízemní střelou k tyči překonal gólmana Schmeichela. Jednatřicetiletý ofenzivní hráč Melbourne City vstřelil první gól na turnaji a 14. v reprezentaci.

Bezradní Dánové se dlouho nedokázali dostat do soustavnějšího tlaku ani šancí. Až v 88. minutě Bah z pokutového území zamířil mimo a v nastavení Ryan zblízka vychytal střídajícího Dolberga. Severoevropské mužstvo na MS nedokázalo zvítězit pošesté za sebou.

Mistrovství světa ve fotbale v Kataru - skupina D (Vakra):
Austrálie - Dánsko 1:0 (0:0)
Branka: 60. Leckie. Rozhodčí: Ghurbal - Džurárí, Atčialí (všichni Alž.) - Vigliano (video, Arg.). ŽK: Behich, Degenek - Skov. Diváci: 41.232.
Austrálie: Ryan - Degenek, Souttar, Rowles, Behich - Leckie (89. Hrustic), Mooy, Irvine, Goodwin (46. Baccus) - McGree (74. Wright), Duke (82. Maclaren). Trenér: Arnold.
Dánsko: Schmeichel - Kristensen (46. Bah), Andersen, A. Christensen, Mähle (70. Cornelius) - Jensen (59. Damsgaard), Höjbjerg, Eriksen - Skov Olsen (70. Skov), Braithwaite (59. Dolberg), Lindström. Trenér: Hjulmand.
Souhrn středečního programu MS v Kataru naleznete ZDE

Reklama