Hlavní obsah

Peru - Austrálie 0:0 po prodl., na pen. 4:5Austrálie zvládla penaltový rozstřel s Peru a postoupila na mistrovství světa

Fotbalisté Austrálie zdolali v interkontinentálním play off Peru a pošesté v historii postoupili na mistrovství světa. Na neutrálním hřišti v katarském Rajjánu musel po bezbrankovém průběhu rozhodnout penaltový rozstřel, ve kterém zvítězili "Socceroos" 5:4. Hrdinou se stal střídající brankář Andrew Redmayne. Austrálie se probojovala na závěrečný turnaj popáté v řadě.

Foto: Mohammed Dabbous, Reuters

Fotbalisté Austrálie se radují z postupu na MS.

Článek

Světový šampionát zná 31 z 32 účastníků. Poslední postupující vzejde z úterního duelu Nového Zélandu s Kostarikou, který se odehraje rovněž v Rajjánu.

Austrálie se s Peru střetla na posledním mistrovství světa v roce 2018 v Rusku, tentokrát se ale na finálový turnaj mohl probojovat pouze jeden tým. V základní hrací době ani v prodloužení gól nepadl, a tak musel rozhodnout penaltový rozstřel.

V něm se blýskl Redmayne, jenž v závěru prodloužení nahradil brankářskou jedničku Ryana. Třiatřicetiletý gólman Sydney FC rozhodil střelce Jihoameričanů svéráznými pohyby na brankové čáře a po úvodním nezdaru spoluhráče Boyla pomohl k obratu. Ve třetí sérii vystihl směr Advínculovy střely, která trefila tyč, a v šesté sérii vychytal Valeru.

"Eddie chytá penalty výborně. Byla to psychologická válka, chtěli jsme tím střídáním soupeře zase o trochu víc znejistit," řekl po utkání trenér Graham Arnold.

"Jsem neskutečně hrdý na své hráče, celá kvalifikace pro nás byla velmi těžká. Je to jeden z největších úspěchů v historii australského fotbalu," dodal osmapadesátiletý kouč, jehož tým v průběhu kvalifikace musel kvůli koronavirovým opatřením několik domácích utkání odehrát na neutrální půdě.

Austrálie zahájí turnaj v Kataru 22. listopadu proti obhájcům titulu Francii. Dalšími soupeři ve skupině D budou Tunisko a Dánsko.

Interkontinentální play off o postup na MS ve fotbale:
Rajján (Katar): Peru - Austrálie 0:0 po prodl., na pen. 4:5

Reklama

Související témata: