Hlavní obsah

Australské fotbalistky se ohradily proti nižším odměnám za MS v porovnání s muži

Australské fotbalistky krátce před startem mistrovství světa vyzvaly mezinárodní federaci FIFA k vyrovnání finančních odměn na šampionátu. Učinily tak ve videu na sociálních sítích, kde upozornily na to, že ženy za turnaj dostanou zhruba čtvrtinu toho, co muži.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Australanka Hayley Rasoová (vlevo) a Švédka Fridolina Rolfoová na tokijské olympiádě.

Článek

Fotbalistky si na mistrovství, které v Austrálii a na Novém Zélandě odstartuje ve čtvrtek, rozdělí na odměnách 110 milionů dolarů (2,3 miliardy korun). Oproti předchozímu šampionátu před čtyřmi lety jde o nárůst o 300 procent.

Fotbalistkám se však nelíbí, že jejich odměny i tak výrazně zaostávají za těmi mužskými. FIFA na mistrovství světa v Kataru loni v prosinci mezi hráče rozdělila prémie v celkové výši 440 milionů dolarů.

„Díky kolektivní smlouvě jsme si dokázaly vyjednat stejné podmínky jako mužská reprezentace. FIFA je však výjimkou a za stejné umístění dostáváme čtvrtinovou odměnu,“ uvedla ve videu, které natočila australská hráčská asociace, záložnice Tameka Yallopová.

„Odměny pro hráčky se sice zvedly, pořád ale činí jen 25 procent toho, co dostávají muži,“ přidala v rozhovoru pro agenturu AAP šéfka hráčské asociace Kate Gillová. „Takže FIFA sice hlásá rovnost žen a mužů, ale vlastně to tak není,“ dodala.

Gillová navíc nesouhlasí s argumentem, že muži mají vyšší prémie díky vyšším příjmům z prodeje vysílacích práv a od sponzorů. „FIFA má rezervu čtyři miliardy dolarů, takže si můžou dovolit to dorovnat,“ prohlásila.

Reklama