Hlavní obsah

Bezpředmětné! Ruský fotbal zvážil pro a proti, takže z Evropy do Asie neodejde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpředmětné jsou v tuto chvíli úvahy, že by snad Ruský fotbalový svaz opustil Evropu v případě, že by byl na čtvrtečním kongresu FIFA v Dauhá vyloučen z řad UEFA nebo mu bylo pozastaveno členství na delší dobu. S podobnou myšlenkou si v Rusku pohrávali od chvíle, kdy po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu pozastavila FIFA a UEFA jejich fotbalovému svazu členství a vyloučila fotbalovou sbornou z baráže o účast na mistrovství světa v Kataru a klubové celky z evropských pohárových soutěží.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a prezident FIFA Gianni Infantino s trofejí pro mistra světa během MS v Rusku 2018.

Článek

Okamžitě se rozběhly spekulace, zda by pro ruský fotbal nebylo výhodnější opustit Evropu a stát se se členem Asijské fotbalové konfederace. Nebylo by to poprvé, co by k něčemu takovému došlo. Kazachstán kupříkladu v roce 2002 vyměnil Asijskou konfederaci za UEFA, Austrálie se o čtyři rok později přesunula z Oceánie do Asie, Izrael vyměnil konfederace dokonce už třikrát – hrál v asijské zóně, poté v Oceánii a od devadesátých let je členem UEFA.

Vedení ruského fotbalu ovšem usoudilo, že odchod z UEFA a členství v Asijské konfederaci by představovaly hodně zdlouhavý proces, a navíc by žádný přínos nepředstavovaly. Třeba i proto, že ruská reprezentace by se už nemohla zapojit do probíhající kvalifikace o účast na Asijském poháru a vstoupila by až do kvalifikace o postup na MS 2026.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Zleva prezident FIFA Gianni Infantino a ruský prezident Vladimir Putin v silném dešti během finále MS 2018 v Rusku.

Pro ruské klubové celky by navíc existovala v asijské Lize mistrů a turnaji AFC coby druhé klubové soutěži celá řada omezení. Kupříkladu limit pro legionáře je tam hodně přísný. V jednom mužstvu smějí nastoupit pouze tři a jako čtvrtý pak legionář ze země Asijské konfederace.

A pak je zde samo sebou pramalá atraktivita soupeřů, dlouhé a náročné přelety a samozřejmě velice skromné prize money.

Zatímco vítěz asijské Ligy mistrů získává prémii 4 miliony dolarů a poražený finalista polovinu, v evropské Lize mistrů je už výhra ve skupinové fázi oceněná částkou 3,2 milionu dolarů, celkový vítěz pak zinkasuje 22,7 milionů.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Zleva prezident FIFA Gianni Infantino a ruský prezident Vladimir Putin na kongresu FIFA v roce 201 v Moskvě.

Problém by navíc vznikl i s tím, že by ruské kluby vstoupily do asijských soutěží s nulovým ratingem, takže by v předkolech musely hrát s mužstvy z Východního Timoru a spol.

A pak jsou zde pochopitelně další aspekty, které Ruský fotbalový svaz odradily od úvah vyměnit Evropu za Asii. Pramalou atraktivitou soutěží a soupeřů počínaje i seznamem zemí označených Ruskem za nepřátelské konče. Je mezi nimi kupříkladu Japonsko, Korejská republika, Austrálie, Singapur, Tchaj-wan, takže s mužstvy z těchto zemí by se ruské týmy nesměly utkat.

„I když na náš fotbal uvalí FIFA distanc, který bude mít za následek i distanc ze strany UEFA, nemá Ruská fotbalová unie v úmyslu opustit evropský fotbal a plánuje zůstat v UEFA do zrušení omezení," cituje Sport-express stanovisko vedení ruského fotbalu před čtvrtečním jednáním kongresu FIFA.

Na něm je jako čtvrtý bod programu zařazené jednání o vyloučení či pozastavení členství fotbalových asociací Keni a Zimbabwe vzhledem k vměšování vlády do fotbalových záležitostí a stejně, jak by se mělo hlasovat o dalším členství Ruské unie.

Foto: Alexander Safonov, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin kope do míče na snímku z roku 2018.

K pozastavení členství je zapotřebí souhlas tří čtvrtin delegátů. Při účasti 208 asociací patřících do FIFA (pochopitelně bez Ruska) by tedy bylo zapotřebí, aby 156 delegátů hlasovalo pro pozastavení ruského členství.

„Bude se nejspíš hlasovat elektronicky, což je pro nás výhodnější, neboť nikdo nebude vědět, jak kdo hlasoval. Oznámen bude jen konečný výsledek," utěšují se představitelé ruského fotbalu v čele s generálním sekretářem RFU Alexanderem Alajevem. „Kdyby se hlasovalo veřejně, mnozí by se nejspíš obávali podpořit Rusko."

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články