Hlavní obsah

Brazilská hvězda terčem nechutného rasistického útoku. Musí se s tím něco udělat, vyzývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přátelský zápas, který se však odehrál v hodně nenávistné atmosféře. Přípravné fotbalové utkání před listopadovým MS mezi Brazílií a Tuniskem hrané na neutrální půdě ve Francii doprovázela řada nepříjemných incidentů, se kterými se zejména brazilští hráči museli vyrovnat. Diváci bučeli do národní hymny Kanárků, oslňovali je lasery a na Richarlisona dokonce během oslav gólu hodili banán, což v sobě skrývá rasistický podtext.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Brazilec Neymar byl během kopání penalty v zápase s Tuniskem oslňován laserem.

Článek

Oba týmy k utkání nastoupily ve skvělé formě. Kanárci vyhráli 14 předchozích zápasů v řadě, Tunisané sedm. Úspěšnější byli tentokrát Brazilci (5:1), kteří měli v kádru několik hvězd. O dva góly se postaral Raphinha, trefil se i Pedro, penaltu proměnil Neymar a o vítěznou branku se postaral Richarlison.

Právě on se stal terčem rasistického útoku. Během oslavy jeho gólu na 2:1 na něj u rohového praporku začaly létat různé předměty, mezi kterými byl i banán. Sám hráč na incident později reagoval na svém Twitteru, kde vyzval k potrestání příslušných osob, jinak podobné případy budou pokračovat.

„Po druhém gólu Brazílie byl hozen banán směrem k Richarlisonovi. CBF posiluje svůj postoj proti diskriminaci a vehementně odmítá další projev rasismu ve fotbale," uvedla k případu Brazilská fotbalová federace (CBF). Její šéf Ednaldo Rodrigues řekl, že je incidentem šokován a vyzval k přísnějším trestům.

Tuniská fotbalová federace sdělila BBC Sport Africa, že „důrazně odsuzuje jakékoli praktiky rasismu, které se mohou vyskytnout na jakémkoli stadionu na světě." Dále její zástupci uvedli, že pokud bude osoba, která banán na hřiště hodila, identifikována jako Tunisan, omlouvají se jejím jménem i jménem všech tuniských fanoušků na stadionu.

„Jsme překvapeni ignorováním ideálního chování drtivé většiny přítomných tuniských fanoušků, jejichž počet přesáhl 40 000," uvedli však zástupci federace. Podle nich bučení do brazilské hymny nebylo pouze „zásluhou" tuniských fanoušků. Ty vyzvali, aby se tomuto fenoménu nepodřizovali.

Terčem fanoušků se v Parku princů stal i Neymar, který byl během kopání penalty ve 29. minutě oslňován laserem. Zkušený kanonýr se tím však nenechal rozhodit a chladnokrevně míč poslal do spodního rohu branky.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články