Hlavní obsah

Brazilský tisk po vyřazení ve čtvrtfinále MS zkritizoval trenéra Titeho

Brazilský tisk po vyřazení fotbalové reprezentace ve čtvrtfinále mistrovství světa v Kataru upozorňuje na "evropské prokletí" a chyby kouče Titeho, jenž podle něj nereagoval správně na vývoj utkání. "Kanárci" podlehli Chorvatsku po výsledku 1:1 po prodloužení a 2:4 na penalty.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Nyní již bývalý trenér Brazílie Tite během MS v Kataru.

Článek

"Neproměněné šance a chyby v taktice i koncentraci. Zkušený chorvatský tým toho využil a výsledkem je konec brazilského snu na mistrovství světa," napsal list Estado de Minas.

Obě branky na stadionu Education City v Dauhá padly až v prodloužení. Nejprve se Neymar 77. reprezentační trefou dotáhl na rekordmana legendárního Pelého, ve 117. minutě ale vyrovnal střídající Bruno Petkovič. Chorvaté obrat dotáhli v penaltách a Brazilci tak popáté v řadě nezískají z MS cenný kov. Naposledy uspěli v roce 2002, kdy celý turnaj ovládli.

"Příběh, který se opakuje od roku 2006, nebere konce. Proč jsme inkasovali v samém závěru z protiútoku, ačkoliv jsme vedli? Proč šel druhý nejmladší hráč týmu jako první na penaltu? Na zodpovězení těchto otázek teď máme dost času," napsal deník Zero Hora s odkazem na neúspěch jednadvacetiletého Rodryga z úvodu rozstřelu.

Trenérské tahy kouče Titeho, pro kterého to byl poslední zápas na brazilské lavičce, zpochybnil i list Estado de Sao Paulo. "Sen je u konce. Tite se nepoučil z chyb a v klíčových momentech znovu nedělal správná rozhodnutí. Po několikaleté práci znovu pád ze stejné výšky, navíc opět proti evropskému soupeři," podotkl deník.

Brazilci vypadli ve vyřazovací fázi pošesté za sebou s týmem z Evropy a počtvrté z posledních pěti turnajů ve čtvrtfinále. V pátek byli přitom lepším týmem a vypracovali si na rozdíl od soupeře řadu šancí. Gólman Dominik Livakovič ale 11 zásahy vytvořil chorvatský rekord na MS.

Jihoameričané tak znovu nevylepší rekordní bilanci pěti mistrovských titulů. "Čtvrtfinálová noční můra pokračuje. Neymarova generace nezlomila prokletí a šestý titul je opět v nedohlednu," uvedl deník Folha de Sao Paulo.

Reklama