Hlavní obsah

Chorvatsko zuří kvůli rozhodčímu. A schytal to i Messi

Úterní porážku 0:3 s Argentinou v semifinále mistrovství světa vnímají chorvatská média s hořkostí, zejména si všímají podle nich sporně nařízené penalty po faulu na Juliána Álvareze za bezbrankového stavu, kterou proměnil Lionel Messi. Na druhou stranu ale kritizují vystoupení Chorvatů na šampionátu, kteří v Kataru dokázali jen jednou zvítězit v základní hrací době.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Třetí gól Argentiny padl po parádní akci Lionela MessihoVideo: Česká televize

 
Článek

"Velké výsledky byly vždycky podmíněné přítomností špičkového útočníka. To býval Šuker, po něm Mandžukič.... Chorvatsko ale od 'Mandžova' odchodu na odpočinek nikoho takového nemá, a (kouči) Daličovi nezbylo, než se spolehnout na kacířskou myšlenku o Kramaričovi jako středním útočníkovi," píše Vecernji.hr. "Postup do semifinále můžeme vnímat jako zázračný úspěch," dodal web s odkazem na jedinou výhru po 90 minutách, které "Vatreni" dosáhli nad Kanadou.

A podobně to vidí i Sportske Novosti. "Chorvatsko neporazilo nikoho kromě Kanady, z pěti zbylých utkání čtyřikrát remizovalo a jen díky penaltám porazilo Japonsko i Brazílií," uvedl list a stěžuje si i na výkon rozhodčích. "Naším katem byl Daniele Orsato, podobně jako jeho krajan Massimiliano Irrati v Moskvě (ve finále před čtyřmi roky). A Irrati u toho jako rozhodčí u videa byl i tentokrát," stěžují si Sportske Novosti, podle nichž Irrati mohl zasáhnout do sporné penalty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih semifinále MS Argentina - ChorvatskoVideo: Česká televize

"Argentinci měli rychlejší reakce a víc svěžesti. Možná měli i štěstí, ale hrozně mě štve verdikt rozhodčího (o penaltě). Doslova mi to leze na nervy, protože přece právě proto existují všechny ty technologie, tak proč se nevyužily," cituje web veřejnoprávní televize HRT svého komentátora z Kataru.

"Nebyl to náš večer. Dokázali jsme se vypořádat se sambou, ale tango bylo nad naše síly... Ale ukázali jsme naši velikost i v případě porážky. Na rozdíl od Argentinců v Rusku, kteří nám tehdy odmítli blahopřát, naši přijali porážku sportovně a podali ruce," uvedl komentátor 24sata.hr.

Čtyři roky starý zápas, kdy Chorvatsko ve skupině porazilo Argentinu 3:0, připomínají i Sportske Novosti. "'Gaučové' byli v lepším rozpoložení, byli rychlejší, agresivnější i mazanější, pomstili se nám za Nižnij Novgorod stejným výsledkem, ale s větším dopadem, protože tentokrát se hrálo o finále," připomněl list.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Úspěšná penalta Lionela Messiho v semifinále s ChorvatskemVideo: Česká televize

Podle něj v zápase možná hrálo roli i to, že FIFA "protežuje" Messiho. "Svědčí o tom i fakt, že ho vyhlásili hráčem utkání, přestože to byl Álvarez, kdo dal dva góly a zasloužil se i o odpískání penalty," zmínil deník Sportske Novosti.

Už postup do semifinále ale vnímají záhřebská média jako velký úspěch. "Naše katarská pohádka ještě neskončila: bitva o třetí místo není žádná cena útěchy, ale velká výzva," tvrdí Vecernji.hr.

Reklama